Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Motorola idén ünnepli a mobiltelefon huszadik születésnapját

Kütyük

A Motorola idén ünnepli a mobiltelefon huszadik születésnapját

A Motorola az idei évben a világ legelső, kereskedelmi forgalomba hozott hordozható telefonjának huszadik évfordulóját ünnepli.

1983-ban a Motorola DynaTAC 8000X volt az első hordozható telefon, ami megkapta az FCC, az amerikai hírközlési felügyelet engedélyét. A telefon néhány hónappal később a boltokba került, és azonnali vásárlási hullámot gerjesztve, sosem látott növekedésnek indította a drótnélküli kommunikációs eszközök piacát.

A Motorola mobil technológiai múltja a világ legelső használható, olcsó és óriási sikert aratott autós rádiójával kezdődött 1930-ban. Még az évtized vége előtt a vállalat piacra dobta az első, privát felhasználók számára készített rádió adóvevőt. A 40-es és 50-es években a rádiótechnológiai fejlesztéseiből számos egyéb termék született: az első személyi hívó, az első autós telefon, és nagyteljesítményű rádió adóvevők, a többi között az is, amiről 1969-ben egyenes adásban hallhattuk Neil Armstrong híressé vált szavait a holdról. A 60-as évek második felében a Motorola egy új, a fogyasztói piac számára készülő, kézi kommunikációs eszközt kezdett fejleszteni – a mobiltelefont. Mire a DynaTAC 8000X telefon 1983-ban megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, a Motorola 15 évet és 100 millió dollárt invesztált a celluláris technológia fejlesztésébe. A LED kijelzős DynaTAC 8000X közel egy kilogrammot nyomott, mérete 33×4,5×9 centiméter volt, egy órányi beszélgetési és 8 óra készenléti időt kínált.

˝A vevők teljesen odavoltak a koncepciótól, hogy hordozható telefonjuk segítségével bárhol elérhetővé válnak. A DynaTAC 8000X-nak több ezres volt a várólistája annak ellenére, hogy a telefon eredetileg 3 995 USA dollárba került.˝ – emlékszik vissza Rudy Krollop, a DynaTAC 8000X tervezőcsapatának egykori tagja. ˝1983-ban a mobiltelefon gondolata még egészen forradalmi volt. Rendkívül izgalmas volt ebben a korszakban a Motorolánál folyó fejlesztési munkákban részt venni.˝

20 évnyi fejlesztés

A Motorola újabb mobil fejlesztések révén vitte tovább e feltalálói örökséget. 1989-ben a vállalat bemutatta a MicroTAC mobiltelefont, amely flippes kivitelezésével az akkori piac legkisebb és legkönnyebb telefonja volt. A későbbi modellek közt találhatjuk az 1996-os StarTAC-et, az első ˝viselhető˝ telefont, a 2001-es V60-as flippes telefont, a forradalmi, forgófedős V70-est egyedi, kör alakú kijelzőjével és kék háttérvilágításával, valamint a Motorola A830-at 2002-ből, a világ legelső kétmódusú, háromsávos UMTS/WCDMA telefonját beépített videokamerával, MP3 lejátszóval, az első telefont, amely szimultán képes hang- és adatforgalmat is kezelni.

˝Amikor a Motorola kifejlesztette az első mobiltelefont, a fő inspiráció az az ˝álom˝ volt, hogy otthoni telefontól távol is kapcsolatban maradhassunk családunkkal és barátainkkal˝ – magyarázza Tim Parsey, a Motorola mobiltelefon részlegének fogyasztói termékfejlesztési csoportjának igazgatója, a vállalat alelnöke. ˝A mai vevők egy olyan eszközre vágynak, amely nem csak telefonhívásokat bonyolít bárhonnan, de ami lehetővé teszi, hogy életünk pillanatait másokkal is megosszák élő videó és fotók révén; amivel játszhatunk és zenélhetünk, és ami egyben információforrás is. A technológia fejlődése és az intelligens formatervezés révén ma valóra válnak ezek az álmok.˝

Motorola – 20 éve az első

Mióta 20 évvel ezelőtt a Motorola bemutatta a DynaTAC 8000X mobiltelefont, vagy akkori becenevén a ˝tégla telefont˝, a mobil előfizetők száma az 1984-es 300 ezerről napjainkra több mint 1,2 milliárdra bővült. Az iparág növekedésével a Motorola előre látta az új technológiák, új elvárások megjelenését, és folyamatosan új fejlesztéseket hajtott végre a drótnélküli internet eléréstől kezdve, a mobil játékokon és szöveges üzeneteken át a digitális képfeldolgozásig. A Motorola pedigréje olyan ˝első˝ eseményeken alapul, mint a világ első CDMA celluláris hálózata (1995), az első háromsávos GSM ˝világtelefon˝: a Timeport L7089 (1999), a legelső GPRS telefon Észak Amerikában: a Timeport T7382i (2001), és az első mobiltelefon, ami egyszerre működik UMTS és WCDMA hálózatokon: a Motorola A830 (2002).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés