Connect with us

Hirdetés

technokrata

Headset vagy kihangosító: a kockázat alig csökken

Kütyük

Headset vagy kihangosító: a kockázat alig csökken

Egy nemrég készült felmérés szerint, ha vezetés közben beszélünk valakivel, akár 20%-al is romlik a válaszidőnk.

A felmérést az amerikai Utah állam egyeteme végezte. Az kutatásból az derült ki, hogy amennyiben vezetés közben beszélünk valakivel, jelentősen lecsökken a szemből érkező impulzusok feldolgozási hatékonysága. Ezt összeszűkült látásként éli meg a vezető, s akár 20%-al is romlik a reakcióideje.

A kutatás megmutatta, hogy amennyiben a vezető valakihez beszél, romlik a periférikus látása (csőlátás alakul ki). A tudósok 20 jelentkezőn tesztelték az elméleti eredményeket egy autószimulátorban. A „sofőrök” egy hagyományos utcán haladtak végig, amin megannyi különféle közlekedési tábla volt kirakva. Azok a vezetők, akik telefonáltak a teszt közben, 50%-al kevesebb táblát vettek észre, mint azok, akik csak a vezetésre koncentrálhattak.

„Azt figyeltük meg, hogy a telefonáló személyek által befogadható információ mennyisége jelentősen lecsökken. Az emberek hajlamosak voltak dolgokat nem észrevenni, így a teszt végére már három koccanással számoltunk”, mondta el a kutatást végző egyik professzor, David Strayer.

Az Egyesült Államokban tucatnyi hasonló teszt folyik annak eldöntésére, hogy hogyan hatnak a vezetőre a különféle zavaró tényezők. Sokan tesztelik a tárcsázás, lerakás folyamata közbeni eseményeket, sőt, akad olyan cég is, aki az érzelmi állapot hatását vizsgálja vezetői teljesítményünkre. Hogy a vizsgálatok hatására születnek-e új szabályok, azt még senki sem tudja.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés