Connect with us

Hirdetés

technokrata

A nyugat-európai mobilőrület lecsengett

Kütyük

A nyugat-európai mobilőrület lecsengett

A szolgáltatóknak egyre stagnálóbb haszonnal, és egyre kevésbé gyorsan gyarapodó ügyfélszámmal kell számolniuk…

Az Analysys e heti jelentése szerint a nyugat-európai mobilrendszer kezd telítetté válni, így a haszon növekedése egyre inkább csekélyebb lesz. Az idei év előfizetői gyarapodása mindössze 6%, ami már a múlt évi 17%-os képest is igen kevés (majdnem harmada), de a 2000-es 53%-os tempóhoz képest elenyésző.

Katrina Bond, az elemzés egyik fő készítője elmondta, hogy „A piac nagyon lassú évet tudhat magáénak, hiszen a nyugat-európai előfizetők száma az első hat hónapban alig 3%-al emelkedett, de egyes országokban, mint például Németországban, ez a gyarapodás gyakorlatilag nulla volt. A legtöbb ember, aki eddig akart magának telefont, már megvásárolta, de a szolgáltatóknak van némi haszonnövekedésük a meglévő előfizetői táborból is”. Az előrejelzések szerint Németország, Olaszország, Svédország és Anglia tartani fogja a 2001-es ARPU szintet.

A német E-Plus volt az egyik legsikeresebb cég idén ARPU szempontból, míg a német, angol O2, angol Orange, T-Mobile, svéd Telia és az olasz Telecom Italia a hosszútávú ARPU csökkenés határvonalán táncoltak csak.

Ez a trend egyértelműen kényszeríti a szolgáltatókat arra, hogy egyre inkább kezdjenek alapozni a nem beszédalapú szolgáltatások bevételére is. Az előrejelzés szerint idén a cégek bevételének 13%-át az ilyen források fogják biztosítani, ellentétben a múlt évi 8,8%-al, vagy a 2000-es 5,3%-al.

Az elemzés egyértelműen állítja, hogy a szolgáltatók nem engedhetnek meg még egy akkor ballépést, mint a WAP, vagy a lassan induló GPRS hálózatok. Mindkettő azért számít bukásnak, mert nem elegendő a kiépített hálózat, és az elfogadható árak, amikor semmilyen teljes szolgáltatáscsomag nem elérhető ezekkel a technológiákkal. A felhasználóknak nem elegendő az áttekinthetetlen, és nehezen használható, de technikai szempontból legmodernebb rendszer.

Az elemzés kiemeli, hogy a szolgáltatóknak, amennyiben nem akarnak 3-10% bevételkieséssel számolni, muszáj foglalkozni a publikus vezeték nélküli LAN (WLAN) szolgáltatással. Ennek figyelmen kívül hagyása kezdetben csak pénzkiesést, később igen komoly lépéshátrányt jelentene a többiekhez képest.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés