Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hajlékony TV képernyő – Mindenki lehet Teletubby?

Kütyük

Hajlékony TV képernyő – Mindenki lehet Teletubby?

A TV képernyők először szélesvásznúak lettek… később laposabbak lettek… rövidesen feltekerhetőek lesznek?

Feltekerhető hajlékony képernyők, akár egy szürrealisztikus Salvador Dali alkotás. Rövidesen mindez valósággá válhat, állítja a Cambridge Display Technologies. A világító műanyag laboratóriumukban végzett évtizedes kutatómunka után közel került az ipari körülmények közti előállíthatósághoz.

Valójában a képernyő nyomtathatóvá válik, hasonlóan a papíralapú nyomtatáshoz, ez esetben egy vékony, hajlékony műanyag rétegre.

Képzeljük el, hogy igény szerint a képernyő egy vetítővászonhoz hasonlatosan kitekerhető és azonnal nézhető.

A felfedezés 1989-ből származik, amikor a p-phenylenevinylene nevű anyagról kiderült, hogy elektromos töltés hatására zöldes sárgás fényt bocsát ki. A következő évtized kutatása ezt az elvet vette alapul, és módosításokkal kék és piros szín kibocsátására is alkalmassá tették. Az összetekerhető televízió megszületett…

A fényemittáló képernyők iránti kereslet 2005-re a 3 milliárd dollárt is elérheti. A Cambridge Display Technologies a piac jelentős szeletét szerezheti meg találmányával.

A feltekerhető TV nagyon közel áll a kereskedelmi forgalomba kerüléshez.
Jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az érzékeny anyagot egy megfelelően vékony, rugalmas védőréteggel tudják ellátni, hogy a levegőben található oxigén és vízpára ne tehessen kárt benne. A probléma megoldásához közel járnak, így 2004 és 2005 között várható az első termékek piaci megjelenése.

A japán elektronikai óriáscégek, a Sony, a Hitachi és a Toshiba versenyeznek a technológia alkalmazásában, de a hadsereg is szorosan a nyomukban van. Ők a harci területek feltekerhető térképeit szeretnék a képernyő alkalmazásával megvalósítani, természetesen műholdakon keresztül továbbítva a szükséges adatokat.

A további alkalmazási lehetőségek: lakásokban vetítővászon méretű, hatalmas sík képernyők, karóra méretű TV-k, mobiltelefonok és harmadik generációs mobil eszközök nagyfelbontású színes képernyőkkel.

A képernyők akár a ruhára varrható formában is alkalmazhatók. A gyerekek kedvelt mesefigurái, a Teletubbies rövidesen valósággá válhat. Az utcán sétáló emberek hasán képernyők világítanak majd?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés