Connect with us

Hirdetés

technokrata

Képtelen kamerák – digitális detektívek

Kütyük

Képtelen kamerák – digitális detektívek

Egy magyar találmány talán segíthetne felderíteni a legveszedelmesebb terroristákat, a legelvetemültebb bűnözőket is. A digitális képfeldolgozó programmal egybekötött Internet-alapú kamerás megfigyelőrendszer készen áll a bevetésre.

Már napokkal a brutális kegyetlenséggel elkövetett móri rablógyilkosság után kiderült, hogy a bank biztonsági kamerái nem is működtek, csupán riasztásra aktiválódtak volna. Az analóg képmagnós-videokazettás rendszerek egyébként is korszerűtlenek, rengeteg szalagot igényelnek, és nagyon időigényes a rögzített anyag kiértékelése.

Egy magyar szabadalommal azonban ebben az esetben is perdöntő jelentőségű képeket lehetett volna készíteni és megbízható módon kiértékelni. De miről is van szó?

Mint azt az ügyvezető, dr. Lengyel József kérdésemre elmondta, az e-Guard rendszer úgy épül fel, hogy a védendő objektumban csupán a kamerákat helyezik el – a biztonság kedvéért azokat is rejtetten.

Ezeket aztán egy adatkábellel összekötik, a telefonos hálózaton keresztül az Internetre csatolják, és a folyamatosan frissített (real-time) képeket egyenesen a szerverközpontba továbbítják. Az ottani célszámítógép merevlemeze korlátlan mennyiségben rögzíti a képeket. A rajta futó speciális program pedig figyeli a szoftveresen kijelölt úgynevezett aktív zónákat, a legfontosabb pontjait a védendő helyiségnek. Beállításától függően automatikusan riasztást rendel el.

Ez a találmány annyira megbízható, hogy létezik egy repülőgépekre optimalizált változata is, ami a tízezer méteres magasságban haladó gép fedélzetéről is biztonságosan a földi központba küldi a képeket, illetve a repülés közben rögzített egyéb adatokat, ezért “földi fekete doboz”-nak is nevezik.

A móri bankrablás ráirányította a szakemberek figyelmét is a pénzintézetekben alkalmazott biztonsági rendszerekben lévő hiányosságokra. A különböző megoldások, mint például a repülőterekről ismert fémdetektoros zsilipkapu, nem csak hogy nehézkesen alkalmazható, de nem riasztja vissza a bankrablókat sem.

Egy ilyen rendszer viszont, ami megbízhatóan azonosíthatja az elkövetőket, talán visszatartja a támadástól a bűnözőket. A magyar szabadalom telepítésének, karbantartásának költsége eltörpül a megvédendő értékek nagyságához képest.

A teljes rendszer megtekinthető működés közben a Prompt Számítástechnika weblapján a “Nézzen be hozzánk!“ menüpont alatt. A cég által felmutatott referenciák meggyőzően bizonyítják a termék megfelelő minőségét. (A repülőgépes változat a repülőgépgyártók nehézkessége miatt egyelőre nem üzemel.)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés