Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegális szoftverhasználat – a világ egészét tekintve sem jobb a helyzet

Kütyük

Illegális szoftverhasználat – a világ egészét tekintve sem jobb a helyzet

A BSA felmérése szerint az illegális szoftverhasználat az egész világra kivetítve megközelítőleg azon a szinten van, mint hazánkban.

A főbb szoftvergyártó cégek csoportosulásából létrejött Business Software Alliance egy nemrégiben elkészült felmérése szerint a World Wide Webet használók több mint fele nem fizet a letöltött programokért.

A szerdán nyilvánosságra hozott tanulmány 1026 felhasználó segítségével készült el, s a felmérés eredménye az lett, hogy a kutatásban részt vevők 57%-a sosem vagy csak esetenként fizet olyan szoftvertermékért, amely szerzői jogvédelem alatt áll. 12%-uk bevallotta, hogy kalóztevékenységet folytat a letöltött programokkal.

Robert Holleyman, a BSA vezérigazgatója szerint ez minden évben dollármilliárdokba és állások százezereibe kerül. Kiderült az is, hogy az emberek döntő többségének az a véleménye, a szoftverkészítő cégeknek maguknak kellene megvédeniük termékeiket az illegális használattól.

Az elemzés szerint a szélessávú Internet-hozzáférés terjedése miatt egyre több webező jut az illegális szoftverhasználat lehetőségéhez, amelyhez a Világháló nyújtotta anonimitás is segítő kezet nyújt. (Amint arról már korábban hírt adtunk, a Microsoft nemrég keményebb védekezésbe kezdett operációs rendszerének, a Windows XP-nek kapcsán.)

(Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy több felmérés szerint is hazánkban az illegálisan használt programok aránya valahol 45-55 százalék között található, tehát a BSA által végzett felméréstől egyáltalán nem tér el szignifikáns mértékben.)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés