Connect with us

Hirdetés

technokrata

A chip, amely megoldást nyújt a vakságra

Kütyük

A chip, amely megoldást nyújt a vakságra

Talán az egyik legnagyobb belső megrázkódtatással járó fogyatékosság a megvakulás, hiszen az embernek meg kell tanulnia a környezetét látás nélkül felfogni. Rengeteg ember érezné csodának, ha újra láthatna, ezért az orvostudomány nagy erőket mozgósít a vakság legyőzésére.

Az Optobionics készítette mikrochip napenergiával működik. Ennek alkalmazásával nyílt lehetőség egy úgynevezett bionikus retina létrehozására, amely eszköz tudásának tesztelésében részt vevő hat beteg visszanyerte látását. Sebészeti úton ültették be az orvosok a retina mögé a chipet, amely a gombostű fejénél is kisebb mérettel rendelkezik és vastagsága egy papírlap felének felel meg.

Roppant egyszerű(nek tűnik) a működési elv: a fényt elektromos impulzusokká alakítja át a mikrochip, azaz a fotoreceptorok, más néven a fényfelvevő idegvégződések munkáját helyettesíti a parányi lapka. Az eszközt létrehozó két testvér, Dr. Alan Chow gyermek-szemorvos és Vincent Chow villamosmérnök munkája talán megoldást hozhat a világon körülbelül 20 millió ember problémájára, akik a vakság ezen (eddig) gyógyíthatatlan betegségfajtájában szenvednek.

A kísérlet három résztvevője 9 hónapig, másik három alanya 21 hónapig használta az implantátumot. Életkorukat tekintve 45 és 76 év közötti embereket vizsgáltak, akik mind olyan vakságban szenvedtek, amelyet a retina degeneratív elváltozása okozott. A tanulmány során azt is vizsgálták, hogy az alanyok szervezete a beültetést követően hogyan reagál az implantátumra, de egyetlen résztvevőnél sem tapasztaltak sem fertőzést, sem gyulladást, kilökődést vagy a beültetett helyről elmozdulást (ráadásul a chipek sem erodálódtak).

A páciensek egyike sem panaszkodott fájdalomra vagy a komfortérzet csökkenésére, azaz végeredményben úgy érezték, mintha nem is lenne bennük semmi idegen anyag. Viszont mindannyian javulást tapasztaltak látásuk terén. A pozitív eredményeket figyelembe véve az Optobionics folytatni kívánja a tesztelést, és talán egyszer, a nem is távoli jövőben sor kerülhet az első, végleges műtétre, amely visszaadja majd valakinek a látását.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés