Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem sérti a holland törvényeket a Kazaa szoftvere

Kütyük

Nem sérti a holland törvényeket a Kazaa szoftvere

Egy holland fellebbviteli bíróság precedens értékű döntése szerint a Kazaa kliensprogramja nem sért törvényeket.

A népszerű file-cserélő hálózat üzemeltetőit a Buma Stemra nevű holland szerzői jogvédő szervezet fogta perbe tavaly novemberben. A jogvédők szerint a Kazaa üzemeltetői felelősek azért, hogy a hálózatot több millió felhasználó illegális tevékenységre, azaz számítógépes játékszoftverek, zenék, képek, sőt filmek letöltésére használhatja.

Az ügyet tárgyaló amszterdami fellebbviteli bíróság azonban kimondta, a Kazaa nem felelős azért, hogy kliensprogramját a felhasználók a szerzői jogokat sértő visszaélésekre alkalmazzák, ahogyan például a videomagnók gyártói sem felelnek azért, ha az általuk gyártott készülékeket törvénysértő módon használják.

A Bema Stemra szóvivője a bíróság döntésével kapcsolatban megdöbbenését fejezte ki, míg Niklas Zennstrom, a Kazaa alapítója szerint a mostani döntés nem csak a Kazaa, de az egész technológiai szektor számára jelentős győzelmet jelent.

Egyébként a ma született kedvező ítélet már nem segíthetett a Kazaa-n, ugyanis Zennstrom körülbelül két hónappal ezelőtt eladta a Kazaa nevet és a weboldalt az ausztráliai Sharman Networks cégnek. Ugyanakkor az alapító továbbra is folytatja munkáját a Kazaa és Grokster filecserélő hálózatok által is használt technológiát kifejlesztő és licencelő FastTracknél.

Egyesek szerint a Kazaa győzelméhez az is nagyban hozzájárult, hogy a tavaly leállított amerikai Napsterrel ellentétben e szolgáltatás esetében nem üzemeltetnek központi szervert (mint a Napster esetében), éppen ezért lehetetlenség szabályozni a kliensprogram felhasználásának módját.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés