Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rágalmazás a fórumon – többszázezres büntetés

Kütyük

Rágalmazás a fórumon – többszázezres büntetés

Rágalmazásért pereltek be és ítéltek el egy internetes fórumot használó embert.

A viselhető számítógépeket gyártó virginiai Xybernaut pert indított rágalmazásért. Az eset érdekessége, hogy a vádlott, Dan Whatley egy internetes fórumon fejezte ki véleményét a cégről, vezetőségéről, illetve annak termékeiről. Ez még nem is lett volna nagy baj, ha ezek nem elmarasztaló hangot ütöttek volna meg. A cég zokon vette Whatley véleményét (miszerint a főnökség hazug és képtelen ellátni rendesen munkáját) és beperelte az amerikait.

450 ezer dollárra ítélték el, ám Whatley csak azután szerzett tudomást az ellene folyó peres eljárásról, miután kézhez kapta az ítéletet (korábban ugyanis – állítása szerint – nem kapott értesítést ez ügyben). A bíró meghallgatván a bíróságon jelen levő feleket (ahonnan Whatley hiányzott), döntést hozott, melynek következményeként majdnem fél millió dolláros kártérítést ítélt meg a Xybernaut javára.

Egyre szaporodnak az ilyen témájú perek, melyben a (többnyire veszteséges) cégek bíróság elé viszik a rágalmazás ügyét (bár az esetek jelentős részében meg szoktak elégedni egy nyilvános bocsánatkéréssel is). Ennek okán 19 amerikai államban hivatalosan is védik a véleménynyilvánítókat az ilyen ügyekben. Úgy tűnik azonban, Whatley-nek már késő, a pórul járt fórumlakó most kénytelen megtakarított pénzéhez (melyet fia főiskolai tanulmányaira szánt) nyúlni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés