Connect with us

Hirdetés

technokrata

NeoPhone: az olcsóbb telefonálás alternatívája

Kütyük

NeoPhone: az olcsóbb telefonálás alternatívája

Noha a telekommunikációs piac liberalizációját követően egyelőre csak elviekben lehetséges a szolgáltatóválasztás előhívószámok segítségével, ezért az Euroweb és a Pantel közös prepaid kártyás szolgáltatása továbbra is fontos szerephez jut.

A 2001-es év vége a telekommunikáció jegyében zajlott, hiszen a decemberre meghirdetett távközlési liberalizáció sok kérdést vetett fel. A válaszok azonban – legalábbis az ügyfelek elvárásaihoz képest – igen lassan születnek meg. A legtöbb szolgáltató kivár, a telekommunikációs boom tovább várat magára. Az okok egyrészről a jogi szabályozás nagyvonalúságában, az értelmezési és végrehajtási kérdésekben, a koncessziós szolgáltatók – gyakran tudatos – lomhaságában, másrészről az új piaci szereplők felkészületlenségében keresendők.

A harc az üzleti ügyfelek megszerzéséért – a VoIP-technológia felhasználásával – több mint két éve folyamatosan tart. A piac nagyobb részét már ma is vagy VoIP szolgáltató alternatív telekommunikációs cégek szolgálják ki, vagy az eddigi monopol szolgáltató – a meghirdetett díjcsomagoknál lényegesen kedvezőbb – speciális kondíciókkal szerződött az ügyféllel. A harc a „nagy ügyfelekért” tovább folyik, az új ajánlatok egyre kedvezőbbek, de az eddig megkötött, gyakran többéves szerződések csak lassan járnak le, így egy általános, jelentős, további díjcsökkenés csak középtávon várható.

A klasszikus végfelhasználók, az otthoni telefonálók egyáltalán nem olyan kelendőek a piacon: a „szolgáltató-választás”, a 15cd számok használatához a szolgáltatónak minden egyedi felhasználóval le kell szerződni, biztosítani kell a számlázás, a pénzbefolyás feltételeit (legalábbis a mai jogszabály-értelmezések alapján).

A másik oldalról az egyedi felhasználó sem szívesen vállal szerződéses kötelezettségeket egyszerre több szolgáltató felé, a helyi hívások díjában pedig várhatóan még mindig az eddigi szolgáltatója lehet a legkedvezőbb. Érthető tehát, hogy míg ezek a szokások nem alakulnak ki, nem lesznek könnyebbek, megszokottak, addig a lakossági felhasználók legnagyobb részének nem elérhetők ezek a lehetőségek sem.

További lehetőséget kínálnak a tengerentúlon, illetve Nyugat-Európában rendkívül elterjedt hívókártyák calling card-ok. Ezekkel a széles körben megvásárolható, egyszerűen kezelhető, pre-paid alapon működő kártyákkal hívásiránytól függően jelentős, gyakran 50-60%-os megtakarítás érhető el. További előny, hogy nem kell szerződési kötelezettségeket vállalni és nem „szaladhat el” a telefonszámla.

Magyarországon már tavaly is több kártya jelent meg a piacon, de használatuk csak szűk felhasználói körben (pl.: hazánkban élő kínaiak, vietnámiak körében) terjedt el. Ennek oka általában a rossz minőség és a marketing hiánya volt.

A 2001 őszén indult NeoPhone termékcsalád INSTANT (valódi kártya) változata az EuroWeb és a PanTel szolgáltatásán alapuló, jelenleg elsősorban nemzetközi irányokba jelentős megtakarítási lehetőséget nyújtó kártyája 2002. február 1-től az ország legtöbb körzetből már ingyenes behívószámmal működik. Az EuroWeb új szolgáltatásával a kezdeti online sikerek után – az Interneten regisztrálók körében népszerű virtuális kártyának sikerére építve – kialakította a valóságos kártyát és az ország több mint 500 eladóhelyén indította be az értékesítést. A terjesztés februárban az Aral, a Shell, a Magyar Posta és Lapker országos hálózatain keresztül indult el.

A NeoPhone kártyák egyike sem hagyományos telefonkártya, azaz nem kell belehelyezni semmilyen készülékbe. A kártya megvásárlásával egy kód birtokába jutnak a felhasználók, amelynek bebillentyűzésével lehet igénybevenni a szolgáltatást. A telefonálás NeoPhone-nal nagyon egyszerű: egy központi telefonszám hívásával kezdődik. Ezt követően kell a telefonkészüléken bebillentyűzni a kódot, majd pedig a hívott fél telefonszámát.

A szolgáltatás hagyományos kereskedelmi forgalomban megvásárolható változata a NeoPhone INSTANT. A NeoPhone INSTANT egy hitelkártya nagyságú műanyag kártya, amely hátoldalán egy lekaparható réteg alatt található a titkos kód, amellyel a kedvezményes telefonszolgáltatás igénybe vehető. Az 5000 Ft értékben forgalomba kerülő telefonkártyát forgalmazó üzletek listája a www.neophone.hu oldalon rendszeresen frissül.

A NeoPhone ONLINE virtuális telefonkártyát a www.neophone.hu oldalon lehet megvásárolni és feltölteni. A hazai piacon egyedülálló online szolgáltatás rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert: a bevezetése óta eltelt fél év alatt mintegy 1000 felhasználó tölti fel rendszeresen egyenlegét az Interneten. A siker elsősorban a rendkívül alacsony percdíjaknak köszönhető. Egy, az Amerikai Egyesült Államokba kezdeményezett hívás ára percenként bruttó 36 forint, ami körülbelül egyharmada a hagyományos telefonálás tarifájának, és Európa túlnyomó részére is mindössze 50 forintba kerül egy percnyi beszélgetés.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés