Connect with us

Hirdetés

technokrata

A vártnál kisebb mértékben fog bővülni az online zenepiac

Kütyük

A vártnál kisebb mértékben fog bővülni az online zenepiac

A gazdaságban mutatkozó lassulás, illetve az online zeneszolgáltatások késve történő beindulása nyomán némileg alacsonyabb növekedést jósolnak az újnak számító piacnak.

A Jupiter Media Metrix 11,3 százalékkal csökkentette az online zeneszolgáltatások piacának várható növekedési mértékére vonatkozó prognózisát. Az internetes kutatásokkal foglalkozó cég a jelenlegi, nem túl kedvező gazdasági helyzet, továbbá a havidíjas rendszerben működő legális szolgáltatások – például a MusicNet és a Pressplay – beindulásának sorozatos késése miatt módosította előrejelzését.

A vállalat szerint 2006-ra az internetes zenepiac mérete 5,5 milliárd dollár lesz, míg júliusban még 6,2 milliárd dollárra való bővülést jósolt. A fenti 5,5 milliárd dollárból a várakozások szerint 1 milliárd dollárt tesznek majd ki az előfizetési díjak, 1,6 milliárd dollár pedig az előfizetési díjak és az egyszeri letöltések díjaiból adódik (júliusban még 1,9 milliárdot jósoltak), a fennmaradó összeg pedig az Interneten keresztül vásárolt CD-k eladásából fog származni.

Nyilvánvaló, hogy az online zenepiac alakulását jelentősen befolyásolja a többek között ingyenes dalletöltést kínáló file-cserélgető hálózatok – például a KaZaA, az Audiogalaxy, vagy a Morpheus – helyzete, hiszen amíg az emberek ingyen is hozzáférhetnek a zenékhez, és a fizetős szolgáltatások gyakorlatilag semmilyen extrát nem nyújtanak, nem várható, hogy áttérjenek ezekre. Ennek valamelyest ellentmondani látszik a Pressplay szóvivőjének nemrég adott nyilatkozata, melyben kifejtette, hogy a cég abszolút elégedett az USA-ban nemrég beindított szolgáltatásuk rövidtávú eredményével.

A Jupiter jóslatai szerint egyébként az online értékesítési mód jelentős lökést ad majd a teljes amerikai zenepiacnak is, amelynek előreláthatólag kétharmadát teszi majd ki 2006-ra.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés