Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fizetős lesz az Internet?!

Kütyük

Fizetős lesz az Internet?!

Az Internet mindenki tulajdona, de vannak, akik egyes nagyobb részeit ki akarják sajátítani. A motiváció érhető: még több pénz…

Egy kanadai cég, név szerint a UFIL United Data Technologies azt állítja, hogy az Extensible Markup Language-en (XML) alapuló Resource Description Framework (RDF) lehetővé teszi a programozóknak olyan szoftverek készítését, melyekkel elérhetővé válnak internetes források (weblap tartalmak, zenei file-ok, digitális fotók stb.). Az RDF szabványt a World Wide Web Consortium (W3C) is támogatja.

A vancouveri cég azt állítja, hogy az 5.684.985-ös számú, 1997 novemberében bejegyzett amerikai szabvány a saját tulajdona. Ez a szabvány az információ-csomópontokhoz való hozzáférés módszereit írja le. Az UFIL szerint már több mint 45 vállalat sértette meg eddig a szabványhoz tartozó jogi védelmet. A cég, érdekeinek érvényre juttatása érdekében a W3C-hez fordult.

Az RDF Site Summary (RSS) nevű szabvány (mely a nem HTML-alapú internetes tartalmak leírását foglalja magában) illegális használata ellen szintén tiltakozik a cég. Állítása szerint az eredetileg a Netscape Communications által létrehozott (jelenleg az AOL Time Warner birtokában levő) szabvány szintén az általa bejegyzett standardot hamisítja.

A W3C-vel eddig hivatalosan nem vették fel a kapcsolatot (legalábbis állításuk szerint), de azon a véleményen vannak, hogy a széles körben használt alaptechnológiáknak honoráriummentesnek kell(ene) lenniük.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés