Connect with us

technokrata

2001 legjobbjai

Kütyük

2001 legjobbjai

A World Technology Awardot a World Technology Network alapította azon célból, hogy így jutalmazza azokat, akik jelentős hatással vannak a világ technikai és gazdasági fejlődésére. A díjak kiosztására idén is sor került.

A kereskedelmi kategória győztese 2001-ben Linus Torvalds lett. Az első helyezést a Linuxszal kapcsolatos munkájáért és a nyitott forrású szoftverekért tett erőfeszítéseiért ítélték oda (Torvalds jelenleg a Transmeta chipgyártó cégnél dolgozik). A skandináv származású számítógép guru többek között az Amazon alapítójával és az I-mode tervezőjével versengett az első helyért.

A szórakoztatás kategóriában furcsa eredmény született: Shawn Fanning győzött, a szépemlékű Napster alapítója. Olyan embereket előzött meg, mint Peter Molyneux, a Lionhead Studios alapítója (nevéhez fűződik például a nagysikerű Black&White című játék), vagy a Toshiba vezérigazgatója, Koji Hase.

Az információtechnológia kategória hardver alkategóriájának díját Gordon Moore, az Intel egyik társalapítója nyerte. Moore neve leginkább az általa megalkotott (és nevével fémjelzett) törvényről ismert, mely szerint egy chipben elhelyezkedő tranzisztorok száma átlag másfél-két évente megduplázódik. Moore-nak nem ez az első széles körű elismerése: még 1990-ben idősebb George Bush, az Egyesült Államok akkori elnöke jutalmazta a Technológia Nemzeti Kitüntetésével. A WTA-n többek között Michael Dellel, a Dell Computer vezérigazgatójával, William Joy-jal, a Sun alapítójával mérkőzött meg.

Szoftver alkategóriában Olivier Faugeras, francia kutatóigazgató lett a győztes, őt a látványtechnológiában elért eredményei miatt jelölték a díjra. A Robotvis nevű cég kutatási részlegénél dolgozó professzor 3 dimenziós megjelenítési technológiája és egyéb kutatásai révén tett szert hírnévre.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin