Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefonálás a tenger mélyén is

Kütyük

Mobiltelefonálás a tenger mélyén is

Elsőre talán furcsának tűnhet, de nemsokára talán már elfogadottabb lehet, hogy a víz alatt is mobiltelefonon kommunikálnak a búvárok.

A France Telecom egy új technológiája révén elérhetővé válik a telefonálás a tenger mélyéről is. A francia cég egy olyan rendszer prototípusát tesztelte, melynek segítségével a mélységben dolgozó búvárokkal beszélni lehet. A cég elsődleges célcsoportként a katonaság, a régészek és az olajkutatók csoportjaira számít, de hosszú távon minden búvár számára szeretnék biztosítani a lehetőséget.

A víz alatti mobiltelefonálás nagyobb biztonságot és gyorsabb kommunikációt nyújtana a felszín alatt dolgozó embereknek. A széles körű alkalmazás azonban még csak álom, a prototípus előállítása 23 millió eurót emésztett fel. A France Telecom 2002 végére bevezetni kívánt terméke még többe kerülhet, jelentős árcsökkenés csak akkor várható, ha viszonylag szélesebb körben használnák az eszközt.

A tesztelés Egyiptom egyik, Qait öbölnek nevezett részén folyt. A prototípus nem teljesen vezetékmentes: az egységet a búvárhoz egy kábellel kötik, de maga az adatkommunikáció a felszín és a víz alatt vezeték nélkül történik. A készülék nem hasonlít a hagyományos telefonokhoz: csak egy speciális szájrésszel rendelkezik, melyben egy membrán keltette rezgést juttatnak el (a fogakon keresztül) a fül hallójáratába. A szájrész a búvár légzőkészülékébe van beleépítve.

Állítólag nem nehéz használni, de megérteni már annál inkább (legalábbis a felszínen). A cég – tapasztalataira támaszkodva – közlése szerint a búvárok számára kerülendőek a bonyolult vagy hosszú szavak, mert ezek megértése nehézséget okozhat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés