Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felbontotta 3G együttműködését a Toshiba és a Siemens

Kütyük

Felbontotta 3G együttműködését a Toshiba és a Siemens

Az elektronikai termékeket gyártó Toshiba és a Siemens cégek harmadik generációs mobiltelefonok fejlesztése terén fennálló szövetségüket bontották fel.

A két vállalat 2000 év végén megkötött együttműködésének eredményeként a jövő évben közös fejlesztésű 3G mobiltelefonokkal jelentek volna meg a piacon. Ezen telefonok csak megfelelő, nagy adatátviteli sebességet biztosító harmadik generációs mobilhálózatokon használhatók, és többek között olyan újdonságokat kínálnak, mint például a videótelefonálás.

Egyes piaci elemzők úgy vélik, hogy bár a mobil terminálok gyártásában nagy tapasztalattal rendelkezik a Toshiba, a harmadik generációs hálózatok egyik alapját képező W-CDMA mobil hálózati technológiában van még mit erősítenie, ezért mindenképpen egy másik külföldi partnert kell találnia magának a Siemens helyett.

A két cég közlése szerint egyébként a szövetség felbontása nem befolyásolja 3G készülékeik jövő évi megjelenését. A Siemens elnök-vezérigazgatója, Heinrich von Pierer elmondta, cége tárgyalásokat folytat 3G mobil terminálok fejlesztéséről potenciális partnereivel.

Midori Suzuki, a Toshiba szóvivője a két cég elszakadását az IT-telekom szektort mélyen érintő gazdasági válsággal, illetve a harmadik generációs szolgáltatások bevezetésének világszintű csúszásának számlájára írta, de közölte, a Toshiba 2002 elején le fogja szállítani a 3G telefonokat az NTT DoCoMónak, Japán domináns mobil távközlési szolgáltatójának.

Az NTT DoCoMo egyébként világelsőként, idén októberben indította be következő generációs hálózatát, amelynek tesztüzeme május óta folyt. A cég FOMA (Freedom of multimedia access) elnevezésű, számos újdonságot kínáló szolgáltatását jelenleg az általa árusított japán NEC és Matsushita mobiltelefonokkal lehet igénybe venni. Ez utóbbi két cég idén augusztusban lépett szövetségre, míg az NEC egy 3G bázisállomásoklal és egyéb hálózati eszközökke foglalkozó közös vállalatot üzemeltet a Siemensszel.

Nem szabad megfeledkezni továbbá a japán Sony-ról és a svéd Ericssonról sem. E két cég októberben egyesítette mobil részlegeit, és közös fejlesztésű mobiltelefonokkal fog megjelenni a piacon a jövő év közepe tájékán.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés