Connect with us

Hirdetés

technokrata

A terrorfenyegetettség elhozza az Iridium felemelkedését?

Kütyük

A terrorfenyegetettség elhozza az Iridium felemelkedését?

Hamvaiból újjászülethet a tavaly csődbement műholdas telefonszolgáltató, miután a szeptember eleji amerikai terrorcselekmények hatására megnőtt a kereslet az ilyen jellegű termékek iránt.

Carlton Jennings, a Quadrant Australia – az Iridium állóeszközeit felvásárló befektetők egyike – cég elnök-vezérigazgatója elmondta, növekedésre számítanak. Nem csak a műholdas mobiltelefonok eladása terén, de úgy látják, ezek használatában is gyarapodás fog bekövetkezni (mondjuk az Iridium által használt 1,6GHz-es sáv Magyarországon kormányzati felhasználás alatt áll).

Minden bizonnyal nem kis segítséget jelentett volna a World Trade Center, vagy a Pentagon közelében tartózkodóknak egy műholdas telefon, hiszen a robbanások hatására a helyi mobilszolgáltatók fejállomásai és egyéb eszközei közül sok megsérült, ezáltal a körzetben minden mobiltelefon elnémult.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Iridium többek között éppen azért ment csődbe, mert a 66 darab műhold fellövésének, vagyis a rendszer kialakításának körülbelül 5 milliárd dolláros költségét nem igazán tudta visszahozni szolgáltatásának bevételeiből (noha a szolgáltatás percdíja kezdetben 13 dollár, később 1,5 dollár volt, egy műholdas telefon pedig először 3 ezer, későbbiekben kb. 1,300 dollárt kóstált).

A Motorola által életre keltett Iridium első ügyfele egyébként az Amerikai Védelmi Minisztérium volt, amely 72 millió dollárért összesen 20 ezer dolgozójának vásárolt műholdas telefont (az Iridiumnak összesen valamivel kevesebb, mint 50 ezer ügyfele volt). Ugyanakkor egyes elemzők úgy vélik, az Iridium még mindig túl drága lenne a hagyományos mobiltelefon-előfizetésekhez képest, ráadásul már számos olyan technológia fejlesztés alatt áll, amellyel az Iridiumhoz hasonló elérhetőséget biztosít majd jóval olcsóbban.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés