Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az európai uniós tagállamok nagyköveteit látta vendégül a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

Garázs

Az európai uniós tagállamok nagyköveteit látta vendégül a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályáján, a zalaegerszegi ZalaZONE-on látta vendégül az európai uniós tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteit a győri Széchenyi István Egyetem.

Az európai uniós tagállamok nagyköveteit látta vendégül a Széchenyi István Egyetem a ZalaZONE-on

Európa legkorszerűbb járműipari tesztpályáján, a zalaegerszegi ZalaZONE-on látta vendégül az európai uniós tagállamok Magyarországra akkreditált nagyköveteit a győri Széchenyi István Egyetem.

Az eseményen az intézmény bemutatta, hogy a modern infrastruktúra milyen jövőbe mutató kutatásokhoz és fejlesztésekhez járul hozzá.

Ebben a félévben Svédország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját. A skandináv állam magyarországi nagykövetsége ebből az alkalomból szervezett találkozót a tagállamok budapesti nagyköveteinek. A programra a Széchenyi István Egyetem kezdeményezésére a ZalaZONE-on került sor.

Az eseményen – amelyen húsz nagykövetség képviseltette magát – Dag Hartelius, Svédország nagykövete hangsúlyozta: a ZalaZONE-on az innováció, a zöldközlekedés, a digitalizáció és az okosvárosok terén az élvonalba tartozó példáknak lehetnek tanúi. Hozzáfűzte: mindez rendkívül jól illeszkedik a svéd elnökség prioritásaihoz, így az EU rugalmasságának növeléséhez a közösség globális versenyképességének erősítése érdekében. Megjegyezte: ehhez a gazdaság zöldátállása szintén hozzájárul.

„Az ipari és technológiai átmenet időszakában azok, akik hamarabb lépnek és cselekszenek, versenyelőnyre tesznek szert”

– szögezte le, kiemelve, hogy a zöldmegoldásokat kínáló európai vállalatok segíthetnek a körforgásos gazdaságra való átállásban.

A Zalaegerszeg határában elterülő, a győri egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő járműipari tesztpályát és az ahhoz kapcsolódó innovációs ökoszisztémát prof. dr. Palkovics László, az alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be a vendégeknek. Kifejtette: még nem volt példa a világtörténelemben olyan gyors technológiai változásokra, mint ma, s ezek egyik hajtóereje a járműipar. Erre alapozva épült meg Európa legmodernebb járműipari tesztpályája, amely klasszikus és önvezető járművek számára is teljes validálási környezetet biztosít, sőt drónokkal kapcsolatot kutatás-fejlesztéshez is hátteret nyújt. A kuratóriumi elnök hozzátette: a multiplikációs hatás már most szembetűnő, hiszen olyan nagy cégek jelentek meg a tesztpálya közvetlen környezetében, mint az AVL, a Bosch vagy a Rheinmetall. A helyszín kiválasztása kapcsán elmondta, egyszerre volt szempont a nagy járműipari vállalatokhoz való közelség, valamint egy kevésbé fejlett térség számára új lehetőségek biztosítása.

A résztvevők csoportképe a ZalaZONE fogadóépületében, valamint a Széchenyi István Egyetem Arrabona Racing Team hallgatói csapatának versenyautója előtt. (Fotó: Májer Csaba József)

Prof. dr. Palkovics László beszélt arról is, hogy a Széchenyi István Egyetem laboratóriumokat működtet, valamint inkubátor- és szállásépülettel rendelkezik a tesztpálya mellett, egy oktatási épület építése pedig folyamatban van. Hozzáfűzte: az intézmény Magyarország legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézményeként további olyan jelentős infrastrukturális beruházásokat valósít meg, mint például Győrben a Tudományos és Innovációs Park, amelynek első üteme idén elkészül.

A találkozó záró programjaként a nagykövetek megismerkedtek a tesztpálya moduljaival, majd a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és Járműipari Kutatóközpontja technológiai fejlesztéseivel. Láthatták azt az „előfutár drónt”, amelynek lényege, hogy a készenléti egységet a levegőben kísérve figyelmeztesse a vezetőfülkéből kellő időben nem látható veszélyekre a sofőrt, biztonságossá téve a mentő-, a tűzoltó- vagy a rendőrautó kiérkezését a helyszínre. Az egyetem kutatói bemutatták azt a permeteződrónt, amelyet a hazai és európai mezőgazdasági adottságokra terveztek, biztonságos és egyszerűen használható dróntechnológiát kínálva a gazdák számára. A vendégek megismerkedhettek a Formula Student élmezőnyébe tartozó Arrabona Racing Team hallgatói versenycsapattal, valamint a Járműipari Kutatóközpont önvezető járműfunkciókkal és e-mobilitással kapcsolatos innovációival is.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés