Connect with us
Hirdetés

technokrata

5 jó szokás a biztonságos és körültekintő autózás elsajátításához

biztonságos

Garázs

5 jó szokás a biztonságos és körültekintő autózás elsajátításához

5 jó szokás a biztonságos és körültekintő autózás elsajátításához

Habár az év eleji fogadalmakon már rég túl vagyunk, talán már meg is szegtük őket, sosem késő új szokásokat bevezetni, ha azokkal pozitív változásokat érhetünk el életünkben, illetve környezetünkben.

Az autóvezetésre ez különösen érvényes, hiszen néhány apróbb gyakorlati változtatással jelentősen biztonságosabbá, nyugodtabbá és akár környezetkímélőbbé tehetjük az autós közlekedést magunk és mások számára is. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan öt lépésben mutatja be, mit tehetünk a volán mögött ennek érdekében.

1. Zárjuk ki a zavaró tényezőket

Ha akár egy pillanatra is elkalandozik a figyelmünk vezetés közben, annak súlyos következményei is lehetnek. Ezért folyamatosan összpontosítsunk, és igyekezzünk úgy alakítani a körülményeket, hogy lehetőleg semmi se zavarjon minket a volán mögött. A legjobb, ha előre jelezzük munkatársainknak, illetve családtagjainknak mielőtt autóba ülnénk, hogy egy ideig nem leszünk elérhetők, így azok, akik a legnagyobb valószínűséggel keresnének minket, nem fognak telefonon hívni. Ha mégis muszáj használni a telefont útközben, a legcélszerűbb, ha egy biztonságos helyen félreállunk a szükséges időre. Abban az esetben, ha ez nem megoldható, csakis a szabályokat betartva, kihangosítón vagy fülhallgatón keresztül telefonáljunk, és ne fogadjunk videóhívásokat, illetve az üzenetváltásokat és a komolyabb üzleti megbeszéléseket se menet közben intézzük.

2. Figyeljünk az autónk állapotára

Az autónk sok esetben az elsődleges közlekedési eszközünk, ezért különösen fontos, hogy megfelelően karbantartsuk. Természetesen nem nekünk kell szervizelni, annyira azonban értenünk kell hozzá, hogy működőképes állapotban tartsuk, és tudjuk, mikor nem biztonságos elindulni vele. Tanuljuk meg, hogy kell ellenőrizni az abroncsnyomást és a futófelületet, és 1-3 havonta vizsgáljuk meg ezeket. Utóbbi kapcsán az esetleges rendellenes kopásokra, a profilmélységre, illetve a mintázatba beszorult tárgyakra különösen figyeljünk. Ajánlott az olaj- és folyadékszintek, valamint a világítás ellenőrzése kifejezetten hosszabb utak előtt. Mindezek mellett pedig a kötelező szervizekről se feledkezzünk meg!

3. Alapozzuk meg a biztonságot

Autóvezetéskor a biztonság az egyik legfontosabb tényező, amihez megszerzett ismereteink, tapasztalatunk, valamint a körültekintő vezetői gyakorlat is hozzájárul. Ugyanakkor sofőrként a kényelem sem elhanyagolandó ebből a szempontból, hiszen minél komfortosabban érezzük magunkat a volán mögött, annál fókuszáltabbak vagyunk. Amennyiben nem tudjuk kényelmesen beállítani a vezetőülést, célszerű beszerezni egy autós deréktámaszt, hogy testtartásunk végig megfelelő legyen, ami különösen akkor fontos, ha sokat ülünk az autóban vagy ha hosszabb útra megyünk. Utóbbi esetben javasolt kétóránként 15 perc szünetet tartani, ami a felfrissülés és a folyadékpótlás miatt is lényeges. Amennyiben úgy érezzük, ismereteink idővel megkoptak, érdemes emlékeztető órákat venni járművezetésből, hogy magabiztosan ülhessünk a volán mögé.

4. Vezessünk nyugodtan

Sokkal biztonságosabb az autós közlekedés, ha nem aggodalmaskodunk folyton azon, ami az úton történik. Mutassunk jó példát másoknak, és figyeljünk a körülöttünk lévőkre akkor is – sőt, különösen akkor –, ha ők esetleg ezt nem viszonozzák. A sokszor nehezen észrevehető gyalogosokra és a kerékpárosokra még fokozottabban vigyázzunk. Hagyjuk a stresszt és az indulatokat az autón kívül, beszállás után koncentráljunk a saját nyugalmunkra, a békés lelkiállapotot pedig igyekezzünk végig megőrizni. Segítség lehet ebben, ha lehetőség szerint elkerüljük a csúcsidőszakokat, amikor vezetés közben jóval nagyobb feszültségnek vagyunk kitéve. Ha mégis dugóban találjuk magunkat, hozzuk ki belőle a legtöbbet: hallgassunk hangoskönyvet vagy podcastet, esetleg próbáljuk ki az ülő helyzetben is végezhető autósjoga-gyakorlatokat, amíg a jármű egyhelyben áll.

5. Tartsuk szem előtt a fenntarthatóságot

Az autózással ma már nem szükségszerűen jár együtt a nagymértékű károsanyag-kibocsátás, mivel léteznek zöldebb alternatívák, melyeket alkalmazva autóhasználóként mi is kivehetjük a részünket a környezetvédelemből. Városi használat esetén tartsuk aktív állapotban autónkban a start/stop rendszert, amennyiben gépjárművünk rendelkezik ezzel a funkcióval. Ezenkívül összefoghatunk például a kollégákkal, barátokkal, hogy közös autót használjuk a munkába járáshoz, illetve az utazásokhoz. Ha külső áramforrásról tölthető hibrid autónk van, töltsük gyakrabban, hogy ki tudjuk használni a tisztán elektromos hajtás előnyeit. A rövid, maximum 10 perces autóutak helyett pedig válasszuk a gyaloglást vagy a tömegközlekedést.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés