Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Continental és a Kordsa forgalomba hozza a Cokoon abroncsokat

cokoon

Garázs

A Continental és a Kordsa forgalomba hozza a Cokoon abroncsokat

A Continental és a Kordsa forgalomba hozza a Cokoon abroncsokat

A Cokoon itatási technológiát alkalmazó abroncsok első 250 ezer példánya már az év első felében sorozatgyártás alatt volt, és idén még több készül belőle

A Continental technológiai vállalat és prémium gumiabroncsgyártó, valamint a túlnyomórészt a gumiabroncsipart kiszolgáló, az abroncsok megerősítésével globális szinten foglalkozó Kordsa februárban jelentette be, hogy megkezdődött az első 250 ezer darab személygépkocsi gumiabroncs sorozatgyártása, amelyek a 2019-ben kifejlesztett új és fenntartható tapadási technológiával készülnek.

A két partner 2017 óta dolgozik együtt ezen az új környezetbarát itatási technológián.

Ez az új technológia lehetővé teszi a textil szilárdító anyagok gumivegyületekkel történő kötését anélkül, hogy rezorcint és formaldehidet kellene alkalmazni a szövet itatása során. A textilmegerősítő anyagokat széles körben használják a gumiabroncsok, valamint a mechanikus gumiáruk, például tömlők és szállítószalagok gyártása során.

A Cokoon, mint nyílt innovációs technológia 2019 márciusi, első bejelentése óta nagy érdeklődésre tett szert az iparágon belül. Több mint 40 vállalat (gumiabroncsgyártók, átalakítók és textilszállítók) fejezte ki érdeklődését az anyag tesztelése iránt, és fontolgatja azt, hogy csatlakozik a technológiát érintő szabadalmi szövetséghez. Ezekből nagyjából húszan már mintákat is kaptak. Valamennyi érdekelt felet felkérték, hogy csatlakozzon a szövetséghez, és ezáltal ingyenes szabadalmat szerezzenek annak érdekében, hogy hozzájáruljanak az új zöld technológia fejlesztéséhez. A szabadalmi szövetséget a független AdvInno ügyvédi iroda kezeli.

„A minták kiadása rendkívül nagy sikerrel járt, és meghaladta a várakozásainkat. Az iparág visszajelzése megerősített minket abban, hogy folytassuk a Cokoon gumiabroncsokba történő integrálását, és megkezdjük az első gumiabroncsok sorozatgyártását. A Cokoon technológia használatának növelése a gumiabroncsgyártásban idén és a követő években is kiemelt prioritást élvez nálunk”

– mondja Dr. Andreas Topp, a Continental Tires anyag- és folyamatfejlesztésért, valamint iparosításért felelős alelnöke.

Devrim Özaydin, a Kordsa globális technológiai igazgatója az alábbiakkal jellemzi az alapötletet:

„A Cokoon-nal egy környezetbarát, iparág szerte alkalmazott szabványt szeretnénk megvalósítani a textil és a gumi ragasztására. Ezért minden érdekelt felet felkérünk arra, hogy csatlakozzon a szövetséghez és szerezzen szabadalmat ingyen, járuljon hozzá az új nyílt technológia fejlesztéséhez, és tegye a Cokoon-t a sorozatgyártása részévé.”

Környezetbarát rezorcin- és formaldehidmentes tapadási technológia

A Cokoon egy új kötésrendszer-technológia márkaneve, amelyet nyílt forrású megoldásként kínálnak az összes többi gumiabroncsgyártónak és beszállítóiknak. A fejlesztő partnerek, a Continental és a Kordsa úgy döntöttek, hogy lemondanak a fejlesztési vagy szabadalmi díjakról, az érdeklődő vállalatok mintákat is kérhetnek.

A Cokoon előtt a rezorcin és a formaldehid vegyületeket nem lehetett mással helyettesíteni a textilmegerősítő anyagoknak a környező gumimátrixhoz történő kötése során. A rezorcin és a formaldehid környezetbarátabb alternatívákkal való kiváltása nem csupán a fenntartható ellátási lánc, hanem az abroncsszövetgyártók számára is előnyös. Fontos megjegyezni, hogy a gumiabroncsgyárak alkalmazottai és a végfelhasználók nincsenek kitéve ezeknek az anyagoknak, mivel ezeket a vulkanizációs folyamat kémiailag megváltoztatja. A Cokoon itatási technológiának köszönhetően a textil és a gumi már e két anyag nélkül is köthető egymással, és a technológia nem igényel semmiféle változtatást a gyártóberendezésekben.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés