Connect with us

Hirdetés

technokrata

Összeszedtünk 7+1 autós tippet a biztonságos téli vezetéshez

Garázs

Összeszedtünk 7+1 autós tippet a biztonságos téli vezetéshez

Összeszedtünk 7+1 autós tippet a biztonságos téli vezetéshez

Beköszöntött az igazi tél, leesett az első hó. A rendőrségi beszámolók szerint már az első havas hétvégén duplájára nőtt a koccanásos balesetek száma.

A téli vezetés, főként havas, jeges úton fokozott figyelmet igényel. Az intelligens fedélzeti kamerák széles skáláját gyártó Mio most hasznos tippekkel és megbízható MiVue menetrögzítő eszközökkel segít, hogy biztonságosabb legyen a vezetés téli körülmények között is.

 mivue_788

  1. Csakis téli gumiabroncsokkal és megfelelő guminyomással induljunk útnak! Ha eddig nem tettük meg, indulás előtt mindenképp cseréljük le a nyári gumikat és ellenőrizzük a guminyomást is!
  1. Ellenőrizzük az akkumulátor állapotát, használjunk téli ablakmosót! A téli vezetés bizony sok kihívást tartogat. A nem várt vészhelyzetek elkerülése érdekében szánjunk időt arra, hogy megnézzük az akkumulátor töltöttségi állapotát, és töltsük fel téli ablakmosó folyadékkal a tartályt.
  1. Vezessünk óvatosan! A balesetmentes vezetéshez nagy figyelemre és még több óvatosságra van szükség télen. A lehető legóvatosabban bánjunk a gázzal és a fékkel, kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat és válasszunk alacsonyabb sebességfokozatokat. A havas, jeges felületeken ugyanis könnyen megcsúszhatunk és irányíthatatlanná válik autónk. Amikor jól jön az extra figyelem, MiVue kameránk hasznos társunk lesz: éberen figyeli az utat és a több modellben elérhető extra funkciókkal – pl. sebességmérő kamera-figyelmeztetéssel, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDWS) –  segít bennünket vezetés közben.
  1. Látni és látszani. Takarítsuk le a hótól, jégtől alaposan az autót, mielőtt elindulunk! Győződjünk meg róla, hogy semmi nem akadályoz bennünket a kilátásban. A korlátozott látási viszonyok között különösen fontos autónk megfelelő kivilágítása is. Használjuk a fényszórókat és szükség esetén a ködlámpát is!
  1. Tervezzük meg az útvonalat! Alaposan nézzünk utána a lehetséges útvonalaknak! Ne csak a távolságra, hanem az előttünk álló útvonal várható nehézségeire és az előre nem látható veszélyekre is legyünk figyelemmel.
  1. Fáradtan ne vezessünk! Szakemberek szerint a balesetek közel 25%-áért a kialvatlanság a felelős. Ráadásul a téli vezetés, főként, ha éjszaka is úton vagyunk, még jobban igénybe vesz bennünket. Jó szolgálatot tesz egy megbízható MiVue fedélzeti kamera, több modell ugyanis fáradtság-figyelmeztetéssel (FA)
  1. Figyeljünk a követési távolságra! Télen különösen fontos, hogy betartsuk az előírt követési távolságot. Ebben is segít a MiVue fedélzeti kamera: bizonyos modellek ugyanis ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCWS) vannak ellátva, az eszköz így 60 km/h-s sebesség fölött azonnal jelez, ha az autónk az előttünk haladótól kevesebb, mint 15 méter, vagy kevesebb, mint 1,5 másodpercnyi távolságra van.

+1 extra tipp: Legyen velünk beépített szemtanúnk! Akármennyire körültekintően is vezetünk, a figyelmetlen autósok által okozott baleseteket sokszor lehetetlen elkerülni. Ha beépített szemtanúnk, MiVue fedélzeti kameránk velünk van, akár útközben, akár parkolás során történne a baleset, mindig tudni fogjuk, pontosan mi történt és ki a felelős érte. Baleset esetén, vagy ha hirtelen változás következik be az autó mozgásában, a készülék beépített gyorsulásérzékelője azonnal rögzíti a jármű mozgását és biztosítja, hogy a rögzített adatokat ne lehessen felülírni.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés