Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lehetséges lenne, hogy az autóbérlés felváltja a saját autó iránti igényeket?

Garázs

Lehetséges lenne, hogy az autóbérlés felváltja a saját autó iránti igényeket?

Lehetséges lenne, hogy az autóbérlés felváltja a saját autó iránti igényeket?

A fejlett nyugaton a saját tulajdonú autó a mai fiataloknál már korántsem annyira trendi dolog, mint anno. Itthon még nem jött divatba, de vannak olyan szituációk, amikor olcsóbb és praktikusabb a bérlés.

Ha az ideális autóválasztást megnézzük, akkor annak két kiinduló pontja van. Az egyik vonalat a gazdasági rész jelenti, ahol összeírják az új vagy a használt autó árát, havi törlesztőrészleteit, biztosítási, javítási, kötelező szerviz számláit, az autópálya díjakat, parkolási költségeket és az üzemanyag költséget. Tehát az összes autóval kapcsolatos kiadást.

Driving a car at night - pretty, young woman driving her modern car at night in a city (shallow DOF; color toned image)

Ebből lehet pontosan tudni, hogy évi vagy havi lebontásban mennyi pénzt visz el a saját jármű tartása. A kijött számokat érdemes összevetni a havi bevételekkel és a család vagy a személy összes kiadásával.

Az autóvétel előtti számolgatás másik kiindulási pontja, hogy milyen autóra van szüksége a vásárlónak. Ez egy izgalmas terület, mert adódhatnak olyan életszakaszok, amikor érdemes átgondolni, hogy szükséges-e a saját autó tartása. Pl. az illető közel lakik a munkahelyéhez vagy otthon dolgozik, és mondjuk olyan helyen lakik, ahol jó a tömegközlekedés és szeret is tömegközlekedni. Vagy amíg az idő engedi motorral vagy kerékpárral jár dolgozni. Az is lehet, hogy csak a másfél, két havonta történő nagy bevásárlás intézésére használja az autóját, meg arra, hogy húsvétkor, karácsonykor és mindenszentek alkalmával meglátogatja az ország másik végében lakó rokonságát. A fennmaradó időben pedig áll az autó és folyamatosan veszíti az értékét.

Az izgalmas az adat gyűjtésben, hogy az áttekintés követően lehet olyan következtetésre is jutni, hogy az évente megtett pár ezer kilométer és az ezért kifizetett szervizelés, biztosítás, tankolás és az autó értékének a folyamatos vesztése, egy anyagilag veszteséges tevékenység.

Ha “el van engedve” a négykerekű, akkor lehet azon gondolkodni, hogy az így felszabadult anyagiak, hova lesznek átcsoportosítva. Ez lehet új hobbi elindítása vagy a régen tervezett távoli utazások megcsinálása, esetleg befektetés vagy kisebb lakás vásárlása, mert az legalább hasznot hoz, ha kiadják…

Az autó tartás átgondolása és a hosszabb távú tervekkel való összevetése hozhat sok új érdekes szempontot, amiben az is lehet, hogy a szeretett járművet elengedik. A hirtelen jött autó szükséges időszakot pedig megoldják taxival vagy más módokon. A lehetséges megoldások között feltűnik az autóbérlés, ami elsőnek úri huncutságnak tűnik.

Ami fix vele kapcsolatban az a biztonság: új vagy viszonylag új autót használ a bérlő, ami korszerű, megbízható és biztonságos. Nem kell a biztosítással, időnként az autópálya matricával sem törődni, hanem mikor elvégezte az utazást, akkor le van adva a négykerekű. Így a tartása nem kerül már többe. Ha esetleg van vállalkozása valakinek, akkor pedig a ténykedéssel kapcsolatos bérlési költséget le is írhatja.

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés