Connect with us

technokrata

Nem gondoltuk volna: Visszatér a Saab!

Garázs

Nem gondoltuk volna: Visszatér a Saab!

12 milliárd dollárért készít elektromos Saab 9-3-at Svédország.

A Saab létezik? A 9-3 létezik? És van belőle elektromos? Nos, a kérdésekre nem egyértelmű a válasz, de az alábbiakban tisztába tesszük a dolgokat, és elmagyarázzuk, hogy mire megy el 2020-ig 3,6 billiárd forintnyi valuta.

Nem egyszerű tisztázni a Saab jelenlegi állását. A cég ugyanis nem létezik, a tudástára viszont rendelkezésre áll – nemrégiben például Törökország vette meg saját piacra történő gyártás céljából a 9-3-assal kapcsolatos know-howt. Ugyanakkor ez Svédország kezében is van. Most pedig a Svéd Nemzeti Elektromos Autó vállalat, röviden NEVS, aláírt egy 12 milliárd dolláros szerződést a kínai Panda New Energy-vel.

1204_saab_93

Ebben azt vállalták, hogy a NEVS 2020 végéig 150 ezer elektromos 9-3-as szedánt állít a Panda New Energy szolgálatába, ami mellesleg egy környezetbarát járművek lízingjével foglalkozó cég. Kapható lesz tehát a Saab 9-3? Igen, de nem Saab néven. Kizárólag elektromos verzióban lesz elérhető? Igen, viszont sajnos csak Kínában.

Európától érhető módon távol marad a Saab öröksége, hiszen a 9-3 már bőven túlkoros típus ahhoz, hogy megfeleljen az európai újautó-vásárlók elvárásainak. A márka feltámadására a közeljövőben semmi remény nincs, a 9-3-asok más márkanéven kerülnek majd forgalomba Törökországban és Kínában egyaránt. Viszont a NEVS új szerződése jó gazdálkodás esetén megteremtheti a pénzügyi alapot a teljesen új modellek tervezéséhez, így a közeljövőben nagy valószínűséggel elektromos Saab modellek lesznek elérhetőek Európában – hogy ebből bizonyosság legyen, arra viszont még éveket kell várnunk.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin