Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi a furcsa ezen a rendszámon?

Garázs

Mi a furcsa ezen a rendszámon?

Az, hogy bezöldült! Átadták Magyarország első zöld rendszámát.

Hazánkban már régóta hallatják hangjukat az elektromos autózás hívei, hiszen amíg több nyugat-európai országban már rengeteg kedvezmény jár az alternatív hajtásláncokkal érkező négykerekűeknek, addig itthon egyelőre semmilyen kormányzati törekvés nem volt arra, hogy vonzóbbá tegyék a villanyos járműveket. Ez azonban hamarosan változhat, ugyanis egy BMW i3 megkapta Magyarország első zöld rendszámát.

A lényeg persze nem az azonosító táblácska színe, hanem sokkal inkább – reményeink szerint – a jövőben hozzá kapcsolódó kedvezmények sorozata. A Jedlik Ányos Klaszter ugyanis szeptember 30-án egy javaslatcsomagot nyújtott át a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, mely november 30-ig benyújtja az Országgyűlés elé a véglegesnek szánt jogszabály módosításokat tartalmazó javaslatokat.

1013_zold_rendszam_3

Emléklap is járt az első zöld rendszámhoz

„A Klaszter az elektromos autók vásárlására és fenntartására is részletes programot dolgozott ki. Terveink szerint a zöld rendszámmal ellátott autók ingyenesen parkolhatnának, használhatnák a busz- vagy zöldautó sávokat és szmogriadó esetén is korlátozás nélkül közlekedhetnének, továbbá mentesülnének az útdíj és az esetleges dugódíj alól is. Ezen felül a zöldrendszámos autók tulajdonosai kedvezményesen juthatnának tömegközlekedési bérlethez is” – ezt Bottyán Balázs, a Klaszter ügyvezetője osztotta meg velünk.

1013_zold_rendszam_4

Elsőre mindenképpen furcsa lehet

A zöld rendszámmal büszkélkedő i3 tulajdonosa egyébként egyelőre még a Wallis Motor Duna Kft., melynek BMW i üzletágvezetője, Csiszár András is megszólalt az ügyben: „tavaly novemberben a Wallis Motor Duna Kft. első értékesítési pontként indult el a BMW i modellek forgalmazásával Magyarországon. A BMW i almárka sikeres szereplését a zöld rendszám megjelenése – mely az első kézzelfogható jele az elektromos járművek hazai támogatásának – tovább erősítheti. Reméljük, ez is felgyorsítja az elektromos és plug-in-hibrid járművek itthoni elterjedését.”

A Wallis egyébként egy emléklapot is kapott Bottyán Balázstól a jeles alkalom emlékére, mely bizonyára kiemelt helyre kerül majd az i BMW-k értékesítésére kialakított szalonrészben. A fent említett intézkedések közül a legfontosabbak talán a cégautó-adó alóli mentesség vagy kedvezmény, az áfa csökkentés, az szja kedvezmény és az államilag támogatott hitelek nyújtása, melyek nagyban megkönnyíthetik az elektromos autókhoz való hozzájutást, és serkenthetik az érdeklődést is.

1013_zold_rendszam_2

A különbség látványos

Október elseje óta a KEKKH adatai szerint már 9 darab zöld rendszám is forgalomba került, amit egyébként minden elektromos autó tulajdonos az okmányirodákban igényelhet. Ezzel végre úgy látszik, hogy Magyarország is elindult a zöld autózás támogatása felé, noha kétségtelen, hogy bőven van még hova fejlődnünk ebben a témában – kezdve talán a töltőpontok számának növelésével.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés