Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elkészült a jövő üzemanyaga

Garázs

Elkészült a jövő üzemanyaga

Az Audi sikeresen lefőzte az első adag e-benzint.

Az Audi szintetikusan előállított üzemanyaga egy lépéssel közelebb került a valósághoz, miután a gyártó sikeresen „lefőzte” belőle az első adagot.

Az e-benzin előnyei kézzel foghatóak: egyrészt petróleum használata nélkül, bioenergia-forrásként jön létre, vagyis segíti a kőolajfüggőség leküzdését. Másrészt kén- és benzoltartalom hiányában tisztábban is ég el, nem utolsó sorban pedig 100-as oktánszámmal születik meg.

audi_ebenzin_1

Az üzemanyag tesztelését hamarosan elkezdi az Audi, első lépésként pedig sikeresen ültették át az elméletet a gyakorlatban: „lefőzték” az első adag e-benzint. Miközben az üzemanyag felhasználhatóságát vizsgálják, az előállítás folyamatán is fejlesztenek a mérnökök: a terv szerint a nagymennyiségű gyártáshoz mindössze víz, hidrogén, széndioxid és napfény lesz szükséges. Eközben a gázolajról sem feledkeztek meg: az e-dízel előállításának hozzáadott összetevői mindössze víz, levegő és zöld úton nyert energia lesznek.

audi_ebenzin_2

A mikorról korai lenne értekezni, egyelőre még csak az áttörésnek örvendhetünk, de kereskedelmi forgalomban valószínűleg még hosszú évekig nem találkozunk majd az e-üzemanyaggal. A megjelenéshez közeledve persze felmerülnek majd fokozottan fontos kérdések is: így például egy liter üzemanyag előállítási költsége, valamint ennek az ára, illetve az időközben felfejlődött alternatív hajtásláncok piaci képessége.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés