Connect with us

Hirdetés

technokrata

Itt a nyár: Mindenki kabriót akar!

Garázs

Itt a nyár: Mindenki kabriót akar!

Egyre többen sütkéreznének menet közben is a napsugarakban.

Sokak számára a nyári életérzés egyik velejárója egy kabrió autó vezetése. Ennek is köszönhető, hogy nyár elejére ismét csúcsra ért a kabrió autók piaca. A Használtautó.hu adatai szerint a szezonon kívüli hónapokhoz képest másfélszeresére ugrott a nyitott utasterű autók kereslete és kínálata egyaránt. A kínálatban szereplő autók 40 százaléka három márka, a BMW, a Volkswagen és a Mercedes képviselője. A legmagasabb áron, több mint 65 millió forintért egy Ferrarit hirdetnek, de már 100-150 ezerért is találunk működőképes példányokat a hazai piacon.

cabrio1

„Míg télen minden tizenötödik, a nyári hónapokban minden tízedik használtautó-keresést kabrió autóra indítanak – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu marketingvezetője. – A kínálat a kereslettel párhuzamosan mozog: ezekben a hónapokban havonta 3 300 kabrióhirdetés jelenik meg, ami másfélszerese a szezonon kívüli értéknek.”

cabrio2

A kivitelt vizsgálva a vászontető és a nyitható keménytető aránya a kínálatban 60-40 százalék. Bár sokan a keménytetős változatokat biztonságosabbnak tartják, egy, az ADAC által a közelmúltban elvégzettborulásos teszt azt mutatta, hogy a legfontosabb szempont a tető berogyásának megakadályozására nem a tető anyaga (amely az esetek jó részében amúgy is fel van nyitva), hanem a szélvédőt is tartó A oszlop megfelelő szilárdsága.

A használt kabriók kínálatát legnagyobb részben német gyártmányú autók teszik ki. A három leggyakoribb márka: a BMW, a Volkswagen és a Mercedes alkotja a teljes kínálat 40 százalékát, de 6-6 százalékkal van jelen a palettán az Opel és az Audi is. Az eladásra kínált kabriók átlagéletkora 12,5 év, ami gyakorlatilag megegyezik a teljes hazai használtautó-kínálat átlagos korával. A kabriók 4,5 százaléka veterán korú, egy-egy megfelelően karbantartott példány egy bizonyos kor felett jelentős felárral értékesíthető. A jelenleg kínált legidősebb példány egy 78 éves, kitűnő állapotnak örvendő Fiat Topolino.

cabrio3

További legek a kínálatban

A kabrió kategória egyfajta luxusérzéssel párosul, ami egyrészt abból is következik, hogy jelentős részüket második vagy harmadik autóként, szezonálisan üzemeltetik. Ugyanezt az érzést erősíti az a tény is, hogy az ilyen kivitellel meghirdetett összes autó átlagára csaknem eléri a 4 millió forintot, ami több mint 2 és félszerese az összes meghirdetett személyautó alig másfél milliós átlagárának.

A kabriók közül jelenleg a legtöbbet – több mint 65 millió forintot – egy Ferrari 458 Italia Spider automata váltós autóért kérnek. A legerősebb, csaknem 800 lóerős példány, egy Ford Mustang Eleanor Shelbyugyanakkor már kevesebb mint húszmillióért is a miénk lehet. A paletta másik végén 120-150 ezer forintért már válogathatunk huszonéves kabriók között. Igaz, ezen az árszinten a legtöbbször valamilyen hiányossággal is számolnunk kell – jobb esetben az érvényes okmányok hiányával, rosszabb esetben valamilyen műszaki hiányossággal –, amelyek pótlása jelentősen növelheti a végső vételárat.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés