Connect with us

Hirdetés

technokrata

Viszlát autómosás! – öntisztuló nano-fényezésen dolgozik a Nissan

Garázs

Viszlát autómosás! – öntisztuló nano-fényezésen dolgozik a Nissan

Sokaknak kellemes hétvégi elfoglaltságot jelent szeretett négykerekű barátjuk lemosása és ápolgatása, de lássuk be, hogy a legtöbbünk számára inkább nyűg ez a feladat, amiért ráadásul még fizetnünk is kell, ha nem magunk akarjuk elvégezni. A Nissan arra keresi a megoldást, hogy miként lehetne elkerülni örökre az autómosást, és úgy látszik, jó úton járnak.

Az általuk kifejlesztett innovatív nano-fényezés az „Ultra-Ever Dry”, amely nagyjából annyit jelent, hogy mindig száraz. A megoldás lényege nem más, minthogy a különleges felület egyszerűen ledobja magáról a vizet, a sarat és minden más szennyeződést. Hasonló kezelések persze már most is léteznek, a Nissan azonban úgy gondolja, hogy az emberek könnyebben megbarátkoznak az újdonsággal, ha azt közvetlenül a gyártótól kapják.

0425_nissan_1

A jelenleg elérhető megoldásoknak az a legnagyobb problémája, hogy bár jó ideig kitart, a kezeléseket időközönként meg kell ismételni, különben elmúlik a vízlepergető hatás. Arról nem esett szó a japánok részéről, hogy az ő nano-fényezésük mennyire maradandó, mindenesetre úgy gondolják, hogy ezzel a találmánnyal nagyban megkönnyíthetik az emberek életét.

A Nissan emberei jelenleg egy Note-on kísérleteznek az európai központjukban, ami egy speciális vízlepergető és koszlepergető festékkel van ellátva, és a lényege az, hogy egy védőréteget képezzen a fényezés és a környezet között.

0425_nissan_2

A gyáriak szerint az eddigi tesztek alapján a technológia jól reagált az esőre, a különböző sprayekre, az ónos esőre és az állóvízre is, de ettől függetlenül egyelőre nem tervezik, hogy alapfelszereltségként kínálják a közeljövőben a szériagyártású autóikban. Sokkal inkább egy utólagos megoldásként képzelik el az öntisztító fényezést.

Úgy tűnik tehát, hogy a jövőben nem csak, hogy helyettünk fognak majd vezetni a járművek, de még mosni sem kell őket, habár a videón jól látszik, hogy egyelőre csak a fényezett elemeknél tudták elérni, hogy öntisztulóak legyenek, az ablakoknál vagy a fényszóróknál még nem.

Forrás: Autó Pult 



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés