Connect with us

Hirdetés

technokrata

2020-ra a rendőrség távirányítóval állíthatja meg autóinkat

Garázs

2020-ra a rendőrség távirányítóval állíthatja meg autóinkat

Kiszivárgott EU-s dokumentumok olyan tervet emlegetnek, amely lehetővé tenni a rendőrség számára, hogy szükség esetén távirányítással megállíthassa az autókat. Miközben a rendszer kétségtelen előnyökkel szolgálna a bűnüldözésben, jogi és etikai kérdéseket is felvet.

Az európai rendőrségi erők olyan univerzális távirányítású megállítási rendszeren dolgoznak, amelyet 2020-tól kezdve minden autóba beszerelhetnek. Az internet különböző sarkaiban megszellőztetett módszer előnye kétségtelen: bűnüldözésnél a menekülő autót komolyabb veszély és kockázat nélkül meg lehetne állítani, még mielőtt az és sofőrje még több problémát okozna. A megállítás egy belső, központi rendszeren keresztül történhetne, és a tervek szerint egy központi, rendőrségi operátor alkalmazhatná.

A projekt a European Network of Law Enforcement Technology Services (ENLETS) néven ismert szervezet csomagjának részét képezi, melynek célja, hogy az EU teljes területén erősítse a rendőrségi együttműködést, valamint annak hatékonyságát.

A szökésben lévő autók veszélyesek lehetnek az állampolgárok számára. A bűncselekményt elkövetők kockázatot vállalnak meneküléskor. A legtöbb esetben a rendőrség nem tudja követni és megállítani a bűncselekmény elkövetőjét, mivel hiányoznak azok a hatékony eszközök, amelyekkel biztonságosan meg lehet állítani a járművet” – szerepel a jelentésben.

rendor2

Az ENLETS hat év alatt kifejlesztendő programjában az automatikus rendszámfelismerő technológia fejlesztése, valamint az adatmegosztás kiterjesztése is szerepel. A program ráadásul nem csupán tervezet: a Standing Committee on Operational Cooperation on Internal Security, avagy Cosi néven ismert EU-s belbiztonsági szervezet támogatását élvezi.

Biztonsági szempontból a távirányítású megállítás valóban teljesen jogos megoldás, amennyiben annak alkalmazása valóban jogos. Azonban ennek jogi háttérét is ki kell dolgozni, hiszen ez egy távirányítású jeladó elhelyezését jelenti az autónkban, amelyet aztán külső erők bármikor nyomon követhetnek. Ehhez persze autóvásárlóként a mi engedélyünkre is szükség van: lehet, hogy 2020-tól csak külön jogi nyilatkozattal lehet majd autót vásárolni? De a megfigyelés tényétől eltekintve (végtére sokan használnak külső biztonsági cégek által működtetett nyomkövető-leállító rendszert) is felmerülhetnek kérdések. Persze a biztonság minden pénzt megér, de vajon megéri-e az összes autót ilyen készülékkel felszerelni, s annak ellenőrzési, valamint karbantartási költségét fedezni, illetve a rendszert működtetni néhány autós üldözés elkerüléséig. Vagy esetleg ez egy újabb teher lesz, amelyet az autósok nyakába varrnak?

Forrás: Autó Pult 



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés