Connect with us

Hirdetés

technokrata

405 lóerő 40 kilóból – csúcstechnológia a Nissan űrversenyautójában

Garázs

405 lóerő 40 kilóból – csúcstechnológia a Nissan űrversenyautójában

Batmobilra hasonlít a Nissan új versenyautója.

A Nissan új Le Mans-i fegyvere, az igencsak különleges és innovatív ZEOD RC versenyautó már tavalyi előzetes bemutatása alkalmával is nagy port kevert: a Nismo sportrészlet által felkészített futurisztikus négykerekűnek már a formája is sokkal inkább hasonlít mondjuk egy Batmobilhez, mint egy ’szokványos’ versenyautóhoz, ám a lemezek alatti technológia sem kevésbé érdekes.

0127nissan (1)

A hajtásláncot egy speciális hibridrendszer képezi. A versenygépben például helyet kapott egy elektromotor, amely alapvetően a Leaf Nismo RC-ből érkezik, de a mérnökök jelentősen továbbfejlesztették az egységet. Az elektromos energiát egy regeneratív fékrendszer biztosítja, és ahhoz, hogy a ZEOD RC egy teljes Le Mans-i kört (~13,6 km) tehessen meg elektromos üzemmódban, előtte 11 kört kell futnia benzinmotorjával. Az érdekes hajtáslánc-koncepciónak köszönhetően a Nissan megkapta az ’56-os garázst’, ami a legérdekesebb technológiájú versenyautónak jár – ezt a japánok tavaly októberben jelentették be, amikor közzé tették az első képeket és az előzetes információkat.

0127nissan (2)

A mai nap folyamán szintén érdekes tényeket közöltek a gyáriak büszkeségükről: ezúttal a belső égésű motorról kaptunk néhány kimondottan izgalmas információt. Nos, az előzetes találgatásokkal ellentétben a mérnökök végül nem egy 1,6 literes négyhengeres, hanem egy vadonatúj fejlesztésű 1,5 literes 3-hengeres turbós benzinmotorra szavaztak, ami a „DIG-T R” nevet viseli.

A másfél literes erőforrás nem kevesebb, mint 405 lóerő és 380 Nm leadására képes, maximális fordulatszáma pedig 7500/perc. De még ezen adatoknál is megdöbbentőbb, hogy a csupán 40 cm hosszú, 20 centi széles és 50 centi magas könnyűépítésű benzines alig 40 kilót nyom (!), a kilogrammonkénti 10 lóerős teljesítmény pedig még az F1-es erőforrásokat is veri a Nissan közleménye szerint.

1018_zeod_2

Az elkövetkező négy hónapban a Nissan pilótái és mérnökei gőzerővel tesztelik büszkeségüket, az éles bevetésre pedig június 14-15-én kerül sor, amikor is a ZEOD RC-nek rögtön 24 órán keresztül kell bizonyítania megbízhatóságát és gyorsaságát. Mi mindenesetre drukkolunk a Nissannak, hiszen mindig is nagy örömmel fogadjuk a ZEOD RC-hez hasonló innovatív megoldásokat.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés