Connect with us

technokrata

A kutyára bízzák az autóőrzést a magyarok

Garázs

A kutyára bízzák az autóőrzést a magyarok

Sokkal több autót loptak el tavaly, mint 2011-ben, a magyarok mégsem védekeznek.

2012-ben hosszú évek után először ismét jelentősen, 14 százalékkal emelkedett a hazai autólopások száma. A több mint öt és félezer tavaly eltulajdonított jármű kétharmada Budapesten tűnt el, az autósok többsége azonban egyáltalán nem fél attól, hogy a parkolóhelyre visszatérve autójának csak hűlt helyét találja.

A Genertel felmérése szerint sokan gondolják azt, hogy az autótolvajok elsősorban az értékesebb, újabb autókra vadásznak, pedig az ellopott autókat továbbra is főleg alkatrészforrásként hasznosítják. Ennek megfelelően a tolvajok is a leggyakoribb márkákra (Suzuki, Volkswagen, Renault, Opel), ezeken belül is a kis- és középkategóriás autókra vadásznak, az idősebb modellekre ugyanúgy, mint a fiatalabbakra.

A tolvajok dolgát jelentősen megkönnyíti, hogy míg vidéken az autók 60-65 százalékát garázsban tartják, Budapesten ez az arány mindössze 30 százalék. A felmérés adatai szerint Budapesten az autósok 45 százaléka éjszaka az utcán kénytelen tárolni autóját. A leggyakoribb védelmi eszköz a gyárilag beépített immobiliser, illetve a riasztó: ez utóbbi az autók negyedében található meg. Műholdas követőt mindössze a megkérdezettek két százaléka használ, ugyanakkor a vidéki autósok között többen is a házőrző kutyát jelölték meg az autó biztonságának fő zálogaként.

A Genertel összegzése szerint az esetek túlnyomó részében csupán a vakszerencse dönti el, kinek az autóját lopják el, miközben az autósok 77 százaléka semmilyen biztosítással nem védekezik a kár ellen. Pedig az autó értékétől függően akár évi háromezer forintért is lehet lopáscascót találni.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin