Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bármikor becsődölhet a Saab

Garázs

Bármikor becsődölhet a Saab

Bizonytalan, hogy mikor indulhat újra a termelés a Saabnál.

Kifizetetlen számlák miatt több mint két hete nem gyárt autókat a Saab, ráadásul senki nem tudja, hogy mikor indulhatnak újra a szalagok. A bizonytalanságot az okozza, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) igen szigorú feltételekkel járul csak hozzá a társaság átalakításához.

A Saab pénzzavarba került tulajdonosa, a Spyker Vlagyimir Antonov orosz üzletember segítségével próbálja stabilizálni a helyzetet. Az elképzelés szerint Antonov megvásárolná a Saab üzemét és egyéb ingatlanjait, amelyeket aztán az autógyártó visszabérelne. A Saab készpénzhez jutna, rendezhetné a beszállítókkal szembeni tartozásait, így folytatódhatna a gyártás.

A terv végrehajtásához a svéd állam és az EIB hozzájárulása is szükséges, mert a bank 400 millió eurós hitelkeretet nyitott meg a Saab fejlesztésére, a hitelre pedig Stockholm állami garanciát vállalt. A svéd hozzájárulást megszerezte a társaság, és az EIB-vel is sikerült megegyezni, a feltételek azonban igen szigorúak, emiatt pedig “kissé bizonytalan”, hogy mikor folytatható a gyártás.

Arról nincs hír, hogy pontosan milyen kikötésekkel járult hozzá az Európai Unió fejlesztési bankja ahhoz, hogy Vlagyimir Antonov mentse meg a Saabot. A Reuters egy forrása szerint az EIB egyebek mellett azt kéri, hogy az ingatlanvásárlási és visszabérlési ügylet megkötése után 90 napon belül fizessék vissza a 400 millió eurós hitelkeretből felhasznált összeget.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés