Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több ezer budapesti parkolóhely lehet illegális

Garázs

Több ezer budapesti parkolóhely lehet illegális

A fővárosban a Centrum önkényesen, a KRESZ tiltása ellenére üzemeltet helyeket.

Jogerősen pert vesztett a Centrum Parkolási Rendszer Kft. (Centrum) a Füstirtók lobbistája ellen, így a társaság szerint bizonyíthatóvá vált több ezer illegális parkolóhely léte Budapesten. Változtatás nélkül közöljük a Füstirtók a Gyermekdohányzás Visszaszorításáért Alapítvány közleményét, amelynek utolsó bekezdése azért kicsit erősnek tűnik.

“A főváros területén több ezer olyan parkoló működik a járdákon, amelyet a Centrum önkényesen, a KRESZ tételes tiltása ellenére üzemeltet. A közterület-felügyelők viszont ugyanezeken a parkolóhelyeken a tiltott felállás miatt megbüntethetik a becsapott autósokat. A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett jogerős ítéletében arra kötelezte a Centrumot, hogy fizesse vissza a lobbistának a jogalap nélkül megszerzett parkolási díjat és pótdíjat.

Nem szedhet parkolási díjat a Centrum olyan járdákon, ahol a KRESZ tiltja az autók felállását, az így szerzett bevétel jogalap nélküli jövedelem – hangzott el a Fővárosi Bíróság szóban kihirdetett jogerős ítéletében. Ebből következően bizonyíthatóvá vált, hogy a Centrum a fővárosban az Alapítvány becslése szerint több ezer olyan parkolóhelyen szed egy évtizede parkolójegyet, ahol ezt nem tehetné, sok százmillió forintot szedve ki a gyanútlan autósok zsebéből.

A Füstirtók lobbistája csalás miatt már 2009 júniusában feljelentést tett, s az egyik kerületi rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. Nehezíti a helyzetet, hogy a kerületi önkormányzatok asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához, hiszen abban érdekeltek, hogy minél több parkolóhelyről minél több parkolási díjat szedjen a Centrum. Ezzel magyarázható, hogy az érintett kerületek által működtetett közterület-felügyeletek a KRESZ szabályait megszegve a járdán parkoló autósokat szinte kizárólag akkor bírságolják, ha nem a Centrum által parkolásra kijelölt járdákon várakoznak.

A Füstirtók lobbistája kiderítette, hogy a Centrum a járdán kialakított parkolóhelyek jelentős részénél még az általa benyújtott forgalomtechnikai tervet is megszegve parkoltat. A Centrum fittyet hány a KRESZ előírásaira, képviselője a Fővárosi Bíróságon is arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Közgyűlés parkolási rendelete a KRESZ figyelmen kívül hagyására jogosítja fel a társaságot. A Füstirtók lobbistája a tárgyaláson rámutatott arra, hogy a Centrum nem csak a KRESZ-t, de a fővárosi parkolási rendelet előírásait is megszegve parkoltat a járdák jelentős részén.

A jogerős ítélettel csak Budapesten több ezer parkolóhely legalitása kérdőjeleződik meg és felmerül a bűnszövetkezetben, folytatólagosan elkövetett csalás bűncselekményének gyanúja is. A bűnszövetkezet gyanúját a parkoltatásban anyagilag érintett önkormányzatok magatartása veti fel, hiszen az általuk létrehozott kerületi közterület-felügyeletek asszisztálnak a Centrum járdai parkoltatási gyakorlatához. A rendőrök passzivitása pedig azzal magyarázható, hogy nekik nem kell parkolójegyet fizetniük egyes kapitányságok előtt, ha autóikkal felállnak a járdára. Cserében eltűrik a Centrum jogellenes parkoltatási gyakorlatát. Ezért felszólítjuk a Fővárosi Főügyészséget, hogy hivatalból indítson vizsgálatot.”

via mti os



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés