Connect with us

Hirdetés

technokrata

Massává gyúrnák Vettelt és Buttont

Garázs

Massává gyúrnák Vettelt és Buttont

A Red Bullnál és a McLarennél is gondolkodnak a szereposztáson.

Két futammal az F1-szezon vége előtt Alonsónál az előny. S így a Ferrarinál. Az ugye alap, hogy az egyéni világbajnoki cím sokkal fontosabb a konstruktőrinél, szóval az, hogy a márkák versenyében a Red Bull vezet, kis túlzással senkit nem érdekel. Ha Alonso győz, a Ferrari is győz.

A Renault-val két elsőségig jutó spanyol leigazolásával a maranellóiak egyértelművé tették, hogy rá fogják építeni az évet, a csapatot, az autót. Rendben, alakulhatott volna másképp is, ha például Massa kivágja a rezet az évad elején, de nem vágta. Kinyílt az olló kettejük között és Fernando javára, Felipének pedig a másodhegedűs szerepe jutott, mint korábban is Schumacher, majd Räikkönen árnyékában.

A Ferrari ennek a különbségnek, a pilótasorrendnek is köszönheti, hogy most Alonso révén komoly sansza van a vb-címre. Közben a rivális Red Bull és a McLaren hónapokon át két vasat tartott a tűzben, hiszen Webber és Vettel, illetve Hamilton és Button kábé fej-fej mellett haladgatott futamról futamra bármiféle differenciálás nélkül, aminek eredménye:

Az egyéni vb állása (élcsoport):

1. Alonso (Ferrari) 231 pont
2. Webber (Red Bull) 220
3. Hamilton (McLaren) 210
4. Vettel (Red Bull) 206
5. Button (McLaren) 189

A hátralévő két meccsen (Brazília, Abu-Dhabi) maximum 50 pont szerezhető. Ebből az ötösből bárki nyerhet még, a címvédő, tavaly Brawn-pilótaként világbajnok Buttonnak mondjuk csak matematikai esélye van. Minek kéne következnie logikusan? Hogy a Red Bull Webbert, a McLaren meg Hamiltont tolja teljes gőzzel, azaz a Vettel, Button duónak muszáj áldozatot hozni és belátni, nincs más út.

Nehéz ügy. Korea után Seb és Jenson is sietve lenyilatkozta, hogy még nem dőlt el semmi, mennek előre, s bíznak, amíg bízhatnak. Azonban úgy fest, végre a Red Bullnál és a McLarennél is meghozzák a szörnyű döntést, s “megkérik” a gyengébben állókat: ugyan támogassák már a több ponttal bíró kollégát…

Tisztelendő, hogy a két istálló egész évben hangsúlyozta “lovai” egyenjogúságát, hogy a szabad verseny híve, viszont elérkezett a perc. Ezt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is elismerte, s amikor arról kérdezték, Vettel elé helyezik-e Webbert, nem tagadta, hogy “átvizsgálják a szituációt”. Mindamellett úgy véli, hogy a vb-cím sorsa a szezonzáró utolsó körében dől el: “Lehetetlen megjósolni, mi lesz Brazíliában és Abu Dhabiban. Koreában 25 pontot ajándékoztunk Alonsónak, ami bosszantó, de hányszor fordult már a kocka?”

A wokingi főnök Martin Whitmarshnak is fájhat a feje. Mondjuk a McLaren is elismerte, hogy töprengenek a sorrend deklarálásában, de Button az elmúlt hónapokban többször is kijelentette: amint olyasmire kérik, mint Massát Hockenheimben, veszi a kalapját… Viszont most azt is elmondta, hogy amint nem marad esélye, mindent megtesz a csapatért. Csodák márpedig nincsenek, és az több mint csoda lenne, ha -42-ről Button nyerné a bajnokságot.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés