Connect with us

Hirdetés

technokrata

Belháborút vár a Forma-1

Garázs

Belháborút vár a Forma-1

A Ferrari és a McLaren a két Red Bull-pilóta csatájában bízhat.

Három futammal az F1-szezon vége előtt továbbra is még öten pályáznak az egyéni világbajnoki címre. Már maga a tény rendkívüli, hát még az, hogy az ausztrál Mark Webbernél az előny! Az év elején a szakértői többség a fiatalabbik Red Bull-pilóta, német Sebastian Vettel mellett tette le a voksát, legkomolyabb kihívóinak a Ferrarihoz igazoló, spanyol Fernando Alonsót és Lewis Hamiltont tartották. A McLarenhez jött másik brit versenyzőt, a címvédő Jenson Buttont sem leírva…

Kinek lesz igaza, ki győz? Ha az eddigi 16 futamon tapasztaltakra alapoznánk, akkor akár egy meglepő Webber-siker is kisülhet a dologból: mindössze egyszer maradt pont nélkül, négy alkalommal nyert, kilencszer pezsgőzhetett a dobogón. Riválisai mutatója (győzelem/pódium/pontszerzés): Alonso 4/8/13; Vettel 3/8/13; Hamilton 3/7/12; Button 2/6/14.

Az egyéni vb állása (élcsoport):

1. Webber 220 pont
2. Alonso 206
3. Vettel 206
4. Hamilton 192
5. Button 189

Ha Webber kitart, ha bírja a nyomást (és tényleg nincs házon belül egy olyan döntés, miszerint Vettelnek kell diadalmaskodnia), ha szállítja a dobogós helyeket, övé lesz a korona. Mindenki másnak muszáj mostantól futamgyőzelemre törni és remélni a vetélytárs balszerencséjét, bármennyire nem fair. Alonso és a Ferrari arra is apellálhat, hogy a brazil csapattárs Massa képes lehet a véghajrában segíteni őt, míg a McLarennél minden bizonnyal Button Hamiltont. De az ő pozíciójuk a legkevésbé rózsás. Autójuk a jelek szerint nem elég gyors, a Red Bull és a Ferrari ellépett tőlük időmérős- és versenytempóban is.

A wokingi csapatfőnök persze még bizakodó. “A hátralévő futamokon a maximumot kell nyújtanunk” – nyilatkozta Martin Whitmarsh az Autosportnak. “Koreában új vezetőszárnyat és hátsó légterelőt is bevetünk. Amíg van matematikai esély, mindent megteszünk. Mind a három versenyen győzni akarunk.” Hamilton így fogalmazott szuzukai váltóhibás ötödik helye után: “A végsőkig harcolni fogok! Még 75 pont szerezhető, s megpróbáljuk a lehető legjobb munkát elvégezni.”

A maranellói elnök Luca di Montezemolo Massát ostorozta olyan agyafúrtan, hogy szerinte a kis brazil lehet a hajrá meglepetésembere… Szóval ráparancsolt, hogy foggal-körömmel védje Alonso hátát. Stefano Domenicali csapatfőnök pedig arról beszélt, hogy a kvalifikáción kéne javulniuk, mert aztán könnyebben maguk mögött tudnák tartani a Red Bullt, míg hátrányból startolva sokkal nehezebb az ügy, nem egyszerű az előzés (na ez sem az a spanyolviasz-kategória).

Christian Horner az energiaitalos éllovasok részéről nem találja aggasztónak pilótáik küzdelmét. “Nincs miért izgulnunk. Tavaly Brazíliában és Abu-Dhabiban is versenyképesek voltunk, Korea pedig mindenkinek új lesz. Japánban idei hetedik győzelmünket, harmadik kettős sikerünket arattuk, készen állunk a csúcson zárni az évet. Mindkét pilótánkat egyformán támogatjuk.”

Horner azt is elmondta, hogy a Red Bullnak egyáltalán nem okoz problémát a Vettel-Webber vélt vagy valós belviszály. Abszolút normális, hogy mindkettő világbajnok akar lenni, de intelligensen viselkednek, kiegyensúlyozottan teljesítenek és magabiztos versenyzésükkel ellehetetlenítik a konkurensek vb-törekvéseit. Arra John Watson egykori McLaren-pilóta hívta fel a figyelmet, hogy megismétlődhet a török csata, azaz összeütközhet Vettel és Webber, s akkor megnyílik az út Hamiltonék előtt. A nyolcvanas évek elején négy futamon első pilóta szerint (is) a Red Bullnál egyértelműen Vettel a favorit…



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés