Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alonso 3 tizeddel verte Vettelt

Garázs

Alonso 3 tizeddel verte Vettelt

Hamilton Szingapúrban is pont nélkül maradt. Webber vezet.

Villanyfényben, helyi idő szerint este 8-kor kezdődő versennyel folytatódott az F1-es világbajnokság – a harmadik Szingapúri Nagydíjjal egyben meg is kezdődött a hajrá az egyéni és a konstruktőri trófeáért. A 19-ből 15-ik futamon (Monza után ismételten) Alonso indulhatott a pole-ból, míg a másik Ferrariban Massa a rajtrács túlvégén, hivatalosan a 34. pozícióban csóválgatta a fejét. Történt, hogy a kvalifikáción tönkrement a váltója, idő nélkül maradt, utolsó lett. Plusz motort cseréltek autójában, túl az engedélyezett nyolcas limiten, amiért ugye 10 helyes büntetés jár…

Az utsó motorját nyüstölő Alonso mellől Vettel (Red Bull), mögülük a két McLarennel Hamilton és a címvédő Button várta a startot. A pontversenyben éllovas Webber csak ötödik lett az időmérőn, amelynek pozitív meglepetését a hatodik Barrichello szállította. Williamses kollégája, Hülkenberg bezzeg be sem fért a Q3-ba, továbbá 5 hellyel hátrébb, a 17-ikre küldték váltójavítás okán. A hétszeres világbajnok Schumachernek a kilencedik kocka jutott, míg mercis csapattársának, Rosbergnek a hetedik. A Top10 Kubicával (Renault) és Kobajasival (Sauber) volt teljes.

A 11. időt autózó Alguersuari a boxutcából eredt a mezőny után, valami nem tetszett a Toro Rossójának. A pontverseny első ötje hát az első öt helyen, a pálya száraz, a levegő meleg, a beton nem annyira, a páratartalom komoly, 61 kör, rettenet nehéz meccs a technikás, huplis, csúszós városi aszfaltcsíkon.

Safety Car, de nem rajtbaleset miatt

Simán eljöttek a rajtból. Vettel próbálkozott, Alonso zárt. Csak Barrichello bukott pár helyet, Petrov (Renault) meg feljött tizediknek. A Saubernél lapátra tett De la Rosát váltó Heidfeld defekttel és leamortizált vezetőszárnnyal hamar belátogatott a szerelőihez, Massa pedig azonnal kereket cserélt (egy sanszos kis biztonsági autós történésben bízva). És imái a 2. körben máris meghalgattattak: Liuzzi Force Indiája bennragadt a pályán, Safety Car. Többen be is szaladtak kemény keverékért, köztük az elejéből Webber. A lassításból kiderült, hogy Heidfeld és Liuzzi pofozkodtak egy jót. Webber a tizedik Glock (Virgin) mögé szorult, de nem sokáig, hiszen szinte azonnal átlépte. Majd a féktávon hibázó Kobajasit (Sauber) is.

Alonso szórta a leggyorsabb köröket, Hülkenberg kiosztott egy maflást Petrovnak. Trulli defekttel a boxban. Az élcsoport állása 10 kör után: Alonso, Vettel, Hamilton, Button, Rosberg, Kubica, Barrichello, Schumacher, Webber, Kobajasi. Massa a 14. helyen. A 11. körben Webber az ívről lecsúszó Schumacheren is átgázolt. Agresszív az ausztrál, kalap le, de nagy szerencséje is van, mert rendre rontottak az előtte lévők. A mezőny második felét Glock fogja. Egy Virgin. Mókás. Így Massa is a vokálban. 13 kör után Alonso előnye Vettellel szemben már 2,6 mp. Hamilton képtelen velük menni, Buttonról nem is beszélve.

Sutil a 15. körben tudta csak megelőzni Glockot. Akit ezzel a lendülettel Hülkenberg és Massa is kicsinált, főleg előbbi – a Williams német pilótája vért ihatott vacsorára. Glock autója meg is sérülhetett, pár perc alatt a helyére került. Az elejében Alonso és Vettel szakadatlan tolják, a McLarenek lassabbak a szuperlágyakon, hm. A Top10 állása 20 kör után: Alonso, Vettel (+ 3,3 mp), Hamilton, Button, Rosberg, Kubica, Barrichello, Webber, Schumacher, Kobajasi. Kereket ugye még csak Webber cserélt.

Szeretjük nézni az SLS Mercit

29. kör: Hamilton bent, vissza csak Webber mögé. Ahogy Button is. A McLaren ezt elbaltázta. Alonso maradt Vettel előtt. Kobajasi kitette Schumit, a Mercedes a falon pattant. Kobajasi megbűnhődött: rá egy körre beleállt a palánkba, Senna (HRT) nem tudta kikerülni, mindketten kiestek, Safety Car megint. Az SLS mögött: Alonso, Vettel, Webber, Hamilton, Button, Rosberg, Kubica, Barrichello, Sutil, Hülkenberg a pontban. Schumi fújhatja. Massa a 11. helyen, lőtávolban ahhoz képest, hogy a végéről rajtolt.

36. kör: SC ki, Di Grassi feltartja Webbert, Hamilton beszúr, összeakadnak Webberrel és Hamilton ismét kiesik, mint Monzában! Hamilton tán előrébb volt, Webber mindenesetre elküldte gyufáért. A sportfelügyelők nem találták szabálytalannak. Schumacher Heidfelddel randizott, Heidfeld a falban, a kerpeni a boxban.

45. kör: Alonso és Vettel felváltva futják a leggyorsabb köröket. Button üldözgeti Webbert, aki elvileg lassabb az “öreg” gumikon, de mégsem. Kubica nem tervezett kerékcserén, oda a pontszerző hely. Vagy mégsem? Mert mindkét Toro Rossót visszaelőzte (kemény keveréken), sőt csapattársát, Petrovot, majd Massát, Hülkenberget és Sutilt is lealázta, bravó.

Alonso 3 tizeddel nyert

Kockás. Majdnem letelt a 2 óra. Vettel nagyot autózott, de Alonso nem hibázott, ez is megsüvegelendő. Harmadik Webber, negyedik a tehetetlen Button, majd Rosberg és Barrichello, tőlük ez jó, Kubica zseniális, szételőzte magát. Ja, és Kovalainen alatt kigyulladt a Lotus a végén. Ő (is) oltotta a rajt-célegyenesben, végtelen hidegvérrel.

Alonso zsinórban második győzelme (ez Szingapúrra is igaz), a szezonban már a negyedik, s ezzel összetettben feljött a második helyre, Webbert megközelítette 11 pontra. Más megközelítés: Webber növelte az előnyét, hiszen Szingapúr előtt 5 ponttal ment csak Hamilton előtt. Aki ugye duplanullázott. Ott a nyakán Vettel és Button is. Az első öt 25 ponton belül, szoros, izgalmas. Konstruktőrileg a Red Bull meglógott.

Kanyarlevágásért utólag 20 mp-es büntetést kapott Sutil, aki így csak tizedik lett. Hülkenberg és Massa előrébb került. Volna. Legalábbis Hülkenberg. Mert a Force India reklamált, hogy ha Sutil, akkor is Hülkenberg is, így megy ez. Még egy-két ilyen és Massa győz…

A Szingapúri Nagydíj végeredménye:

1. Alonso (Ferrari) 1:57:53.579 ó
2. Vettel (Red Bull) + 0.293 mp
3. Webber (Red Bull) + 29.141
4. Button (McLaren) + 30.384
5. Rosberg (Mercedes) + 49.394
6. Barrichello (Williams) + 56.101
7. Kubica (Renault) + 1:26.559 p
8. Massa (Ferrari) + 1:53.297
9. Sutil (Force India) + 1:52.416 + 20 mp büntetés
10. Hülkenberg (Williams) + 1:52.791 + 20 mp büntetés
11. Petrov (Renault) + 1 kör
12. Alguersuari (Toro Rosso) + 1 kör
13. Schumacher (Mercedes) + 1 kör
14. Buemi (Toro Rosso) + 1 kör
15. Di Grassi (Virgin) + 2 kör
16. Kovalainen (Lotus) + 3 kör

Kiesett:

Glock (Virgin) 51.
Heidfeld (Sauber) 36.
Hamilton (McLaren) 35.
Klien (HRT) 32.
Senna (HRT) 30.
Kobajasi (Sauber) 30.
Trulli (Lotus) 27.
Liuzzi (Force India) 1.

Leggyorsabb kör: Alonso, Ferrari, 1:47.976 p (58. kör)

Az egyéni vb állása (élcsoport):

1. Webber 202 pont
2. Alonso 191
3. Hamilton 182
4. Vettel 181
5. Button 177

A konstruktőri vb állása (élcsoport):

1. Red Bull 383
2. McLaren 359
3. Ferrari 319

Következő futam: Japán Nagydíj, október 10.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés