Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre kevesebbet tankolunk

Garázs

Egyre kevesebbet tankolunk

A második negyedévben 13 %-os mínuszt könyvelhetett el az üzemanyagpiac.

Sorra jönnek a féléves jelentések az autós iparágat érintő területekről. Most a Magyar Ásányolaj Szövetség rúgott egyet a szektorba – senki sem gondolt ekkora buktára, bár az erre utaló jelek jócskán a levegőben lógtak. A MÁSZ felügyelete alá tartozó kutakon az eladott üzemanyag mennyisége 756 millió litert tett ki a második negyedévben, ami 13 %-os visszaesésnek felel meg a tavalyi időszakkal összehasonlítva, sőt az idei első negyedévhez képest is romlott a helyzet. Ebből a benzin 16, a gázolaj 10,5 %-kal veszi ki részét.

Míg a 2010. január 1-jei jövedékiadó-emelés okozta pánik miatt sokan az utolsó negyedévre időzítették keresletük kielégítését, csökkentve ezzel az első negyedév forgalmát, most erről szó nincs. Magyarázat viszont van, még ha fájó is: a tavalyi gyenge forint miatt sok külföldi gondolta úgy, hogy érdemesebb Magyarországon tankolni. Ez szükségképpen emelte az itthoni fogyasztást, eltorzítva ezzel a reális képet az elemzők előtt.

Mára megfordult a trend: a forint rekordmagasságokba emelkedett, a kormány kétszer is nekiszaladt a jövedéki adónak, felhajtva ezzel az árakat, így már nem olyan érdekes hazánk a benzinturisták számára, sőt ez a fajta turizmus már kifelé, a környező országokba irányul, letörve a hazai szolgáltatók forgalmát, ezzel is előidézve a jelenlegi helyzetet.

És még valami, amit mindenki érez a kútoszlop számlálójánál: noha tavaly kecsegtető árakon tudtunk tankolni, ez már a múlté – hetente dönt rekordokat a benzin és a gázolaj ára. Bár az üzemanyagok iránti kereslet cseppet sem rugalmas, az áremelkedés, a jövedéki adóba való erőszakos beavatkozás és az elhúzódó gazdasági válság együttesen erőteljes nyomást gyakorol a lakossági fogyasztásra is. Ez az, ami soha nem látott mélységbe lökte az üzemanyagpiacot.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés