Connect with us

Hirdetés

technokrata

Webber bosszút állt

Garázs

Webber bosszút állt

Hamilton második, Vettel csak hetedik lett a Brit Nagydíjon.

A 19 futamból álló F1-szezon tizedik versenye napos, száraz időben indult 21 fokos levegő- és 32 fokos aszfalthőmérséklettel. Liuzzi (Force India) öthelyes rajtbüntetést kapott, s így csak a 20. helyről vághatott neki az 52 körös Brit Nagydíjnak. Silverstone átépített, bővített pályáján az első sorban a két Red Bull figyelt Vettel, Webber sorrendben, mögöttük Alonso (Ferrari) és a pontversenyben élen álló Hamilton (McLaren). A címvédő Button csupán a 14. kockát szerezte meg a szombati kvalifikációs edzésen.

Rajt – Vettel és Massa kilőve

Alonso bealudt, csapattársával, Massával találkozott, utóbbi húzta a rövidebbet, defektet kapott, versenyének annyi. A két Red Bull-pilóta is randevúzott, Webber letolta Vettelt a pályáról, aki szintén defekttel kényszerült a bokszba hajtani. Webberen kívül szépet rajtolt Hamilton, Kubica (Renault) és Button is. Az első 10 sorrendje így alakult: Webber, Hamilton, Kubica, Rosberg (Mercedes), Alonso, Barrichello (Williams), Schumacher (Mercedes), Button, Kobajasi (Sauber), Sutil (Force India). Vettel és nyilván Massa is persze azonnal kemény keveréken tért vissza. Webber hát derekasan visszacsapott a szárnyért (Vettel a szombat reggeli tréningen összetörte a két új vezetőszárny egyikét, mire a csapat leszerelte, s nekiadta Webberét).

Kubica is

A “normál” kerékcsere-hullám a 12. körben kezdődött, a nagyok közül elsőként Schumi volt kint. Rosberg kielőzte Kubicát, akivel aztán Alonso meccselt egy jót. Alonso elhagyta a pályát, de nem engedte vissza Kubicát, mondván leterelte őt a lengyel, mit tehetett volna. Nem ezért, azonban a 20. körben Kubica kiállt, nem bírta a Renault-ja. A pontszerző zóna eképp festett féltávnál, a 26. körben: Webber, Hamilton (5 mp hátránnyal), Hülkenberg (Williams), Rosberg, Alonso, Button, Alguersuari (Toro Rosso), Barrichello, Kobajasi, Schumacher. Massa a 16., Vettel a 19. helyen, sansztalanul.

Alonsót megbüntették

Mégis megbüntette Alonsót a versenyfelügyelet (soraiban Nigel Mansellel, indokolatlanul lassan, 9 kör alatt…), közben meg mivel a Sutillal párbajozó De la Rosa Sauberjének hátsó szárnya darabokban hevert a pályán, beküldték a biztonsági autót. Alonso megszívta, megint. Ugyanakkor elfogyott Webber fórja, Vettel és Massa is kapott esélyt a pontszerzésre. A kis német sietve el is verte a kis brazilt. A 38. körben pedig már a 10. hely is megvan. A 41. körre Alguersuari, majd Schumi is. Massa majdnem telibezúzta a falat, konkrétan beesett a bokszba, s akkor már kereket is cserélt.

Webber bosszúja

A hajrára Vettelnek abszolút elkoptak a gumijai, de Sutilt így is meg bírta megelőzni. Alonso is defektesre gyilkolta az abroncsot. Webber győzelmét semmi és senki nem fenyegette, idei harmadik sikere. Valenciában repült, most visszavágott, válaszolt, visszatért. Egy második számú pilótától nem rossz” – ahogy ő fogalmazott. Hamiltonnak szuper az ezüst, Button negyedik – a McLaren jól jött ki a vészesnek ígérkező hazai hétvégéből. Rosberg és a Mercedes a dobogón, ilyen is rég volt. Barrichello öt, Kobajasi hat, kalap le. Vettel hét, előzött egy párat, Schumi kilenc. Ferrari pont nélkül, ahogy a Renault is. Eseménydús verseny volt, sokkal jobb, mint amit várhattunk az időmérő és a meteorológiai előrejelzések alapján.

Összetettben a lehiggadt Hamilton növelte az előnyét (12 pontosra Buttonnal szemben), a McLaren megtartotta (egy pont híján 30-asát) a saját magát verő Red Bull előtt. Webber újra Vettel előtt. Következik a Német Nagydíj két hét múlva. Aztán Hungaroring.

A Brit Nagydíj végeredménye:

1. Webber (Red Bull) 1:24.38.200
2. Hamilton (McLaren) + 1.360
3. Rosberg (Mercedes) + 21.307
4. Button (McLaren) + 21.986
5. Barrichello (Williams) + 31.456
6. Kobajasi (Sauber) + 32.171
7. Vettel (Red Bull) + 36.734
8. Sutil (Force India) + 40.932
9. Schumacher (Mercedes) + 41.599
10. Hülkenberg (Williams) + 42.012
11. Liuzzi (Force India) + 42.459
12. Buemi (Toro Rosso) + 47.627
13. Petrov (Renault) + 59.374
14. Alonso (Ferrari) + 1:02.385
15. Massa (Ferrari) + 1:07.489
16. Trulli (Lotus) + 1 kör
17. Kovalainen (Lotus) + 1 kör
18. Glock (Virgin) + 2 kör
19. Chandhok (HRT) + 2 kör
20. Yamamoto (HRT) + 2 kör

Kiesett:

Alguersuari (Toro Rosso) 44. kör
De la Rosa (Sauber) 29.
Kubica (Renault) 19.
Di Grassi (Virgin) 9.

Leggyorsabb kör: Alonso 1:30.874 (52. kör)



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés