Connect with us

Hirdetés

technokrata

Webber győzött Barcelonában

Garázs

Webber győzött Barcelonában

Száraz verseny, Red Bull-siker, Schumi negyedik, Button- és McLaren-vezetés.

A szezon ötödik, első európai versenye előtt Barcelonában az volt a fő kérdés, hogy esik-e vagy sem. A Spanyol Nagydíjon az elmúlt nyolc viadalt mindig a pole-ból rajtoló pilóta nyerte, szóval Webber és az időmérőn taroló Red Bull istálló nyilván nem járt esőtáncot.

Rajt – kisebb koccok

Az ég maximum felhősféle, a levegő 20 fokos, a pálya száraz (40 fok). Nem lesz itt eső. Nem csak Petrov (Renault) és a két Virgin (Glock és Di Grassi) kapott ötrajthelyes büntetést, de Chandhok (HRT) is. Kovalainen (Lotus) a bokszutcából indult (váltóprobléma).

Massa (b) igazából csak nyomoz Alonsóhoz képest

Kubica (Renault), Rosberg (Mercedes) és Kobajasi (Sauber) lett a rajt vesztese, Massa (Ferrari), Sutil (Force India) és Alguersuari (Toro Rosso) a nyertese. A legeleje maradt, ahogy volt: Webber, Vettel (Red Bull), Hamilton (McLaren), Button (McLaren), Schumacher (Mercedes) sorrendben. Webbert támadták rendesen, de gyönyörűen megtartotta vezető helyét. Kubica és Kobajasi találkoztak, Kubica letolta a fűre Rosberget, De la Rosa (Sauber) defektet kapott (miután a TR-s Buemivel randizott), Senna alatt bekrepált a HRT, kiesett, Kovalainen is.

Kerék- és helycserék

Webber a leggyorsabb, senki nem tud semmit sem csinálni. Massa például hiába tűnik jóval gyorsabbnak, sansza nincs átlépni Schumit. A 15. körben Schumi és Massa is kereket cserélt, elsőként. Rosberg időt vesztett egy rontott kerékcserénél, nem az ő hétvégéje. A 16. körben Webber máris lekörözte Chandhokot, ajjaj. Schumi megelőzte a bokszból visszatérő Buttont, na, végre valami. Hamliton meg elkapta Vettelt egy virginest kerülve, remek. Button ostromolja Schumachert, Massa Buttont.

Közben megfigyelhettük, hogyan működik a Ferrari aktív, sofőr-irányította F-csatornája. A McLarenekben Hamilton és Button ugye a térdével nyitja/zárja a “szelepet”, a légáramlás útját, Alonso és Massa a bal kézfejével. A jobbossal meg fékerő-állítás, és hát amúgy némi kormánytekergetés, autóvezetés és -versenyzés, nem kis tempóval. Veszélyesnek látszik.

Rosberg nullázott, Schumacher negyedik lett

A 25. körre Webber előnye jelentős, sorra rakja a leggyorsabb köröket, Hamilton 10 mp-re. De la Rosa kiesett. Schumi és Button jól elvannak egymással, meglátjuk, Button McLarenén hogy bírják a gumik a szélárnyékos gyilkolást. Chandhok továbbra sem százas, Massa első légterelője bánta a HRT-s kóválygását. Sebaj, zúzott szárnnyal gyorsabb a Ferrari. No, Chandhok barátunk elemében van, legfrissebb áldozata Alguersuari… Sajnos a 29. körben Chandhok kiállt, a többiek mondjuk fellélegezhetnek.

Féltáv, állóháború

Webber fényévekre (12 mp), Hamilton, Vettel és Alonso vizonylag közel, Schumacher fogja Buttont és Massát. Hopp, Alguersuarit áthajtásosra büntették, ezek szerint nem is szegény Chandhok volt a hibás (abban az esetben). 40. kör, az elvileg pontszerzők sorrendje: Webber, Hamilton, Vettel, Alonso, Schumacher, Button, Massa, Sutil, Kubica, Barrichello (Williams).

Kubicának ezúttal csak 4 pont jutott

Az első európai futam egyértelműen legnagyobb vesztese, Rosberg a 15. helyért harcol, lágy keveréken, mert miért is ne. Átépítették a Mercit, Schumi valamelyest magára talált, Rosberg eddig minden versenyen legalább ötödik, de kétszer harmadik is lett, összetettben második volt, és most nulláz. 44. kör, Buemi kiszáll. A Toro Rossónál sem lesz örömparti.

Hajrá, dráma

50 kör után Webber előnye 15 mp. Senki nem erőltet semmit. Kényszerű vonatozás megyen. 19-en versenyben. A többség egy kiálláson (kibírják a gumik?), tervezetten, az eső segíthetett volna, de nem. Webber baromi gyors. Vettel autója viszont rakoncátlankodik (megint), be is tért a bokszba új gumikért, bukta harmadik helyét, Alonso így megelőzte. Fék darabokban.

És egy kis dráma a legvégére: Hamilton-defekt az utolsó előtti körben, aha, elfogyott a gumi, pech. Alonso második, Vettel harmadik. Alguersuari is pontszerző.

A spanyolok közül Alonso (b) és Alguersuari (j) pontot szerzett, De la Rosa kiesett

Ennyi, Webber idei első (pályafutása harmadik) futamgyőzelme, a Red Bullnak a második. Öt versenyen a negyedik egyéni első (Button 2, Alonso, Vettel, Webber). Hamilton lépéshátrányban, Alonso hangyaszorgalommal gyűjtögeti a pontokat. Vettel tuti csalódott, a negyedik Schumacher fellélegezhet, rajongói reménykedhetnek. Button ötödik helyével is maradt az élen összetettben, Massa gyengusz. Sutil, Kubica, Barrichello, Alguersuari pár pont és passz.

Az összetettben Button vezet 70 ponttal, Alonsónak 67 van. Harmadik-negyedik Vettel (60) és Webber (53), Rosberg (50) és Hamilton (49) a nullázással sokat vesztett. Konstruktőrileg McLaren 119, Ferrari 116, Red Bull 113, nem rossz – a részletes tabelláért klikk ide.

Egy hét múlva Monaco, nincs megállás.

A Spanyol Nagydíj végeredménye:

1. Webber (Red Bull) 1:35:44.101 ó
2. Alonso (Ferrari) + 24.065 mp
3. Vettel (Red Bull) + 51.338
4. Schumacher (Mercedes) + 1:02.195 p
5. Button (McLaren) + 1:03.728
6. Massa (Ferrari) + 1:05.767
7. Sutil (Force India) + 1:12.941
8. Kubica (Renault) + 1:13.677
9. Barrichello (Williams) + 1 kör
10. Alguersuari (Toro Rosso) + 1 kör
11. Petrov (Renault) + 1 kör
12. Kobajasi (Sauber) + 1 kör
13. Rosberg (Mercedes) + 1 kör
14. Hamilton (McLaren) + 2 kör
15. Liuzzi (Force India) + 2 kör
16. Hülkenberg (Williams) + 2 kör
17. Trulli (Lotus) + 3 kör
18. Glock (Virgin) + 3 kör
19. Di Grassi (Virgin) + 4 kör

Kiesett:

20. Buemi (Toro Rosso) 43. kör
21. Chandhok (HRT) 29. kör
22. De la Rosa (Sauber) 19. kör
23. Senna (HRT) 1. kör
24. Kovalainen (Lotus) 1. kör

Leggyorsabb kör: Hamilton (Mercedes) 1:24.357 (59. kör)



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés