Connect with us

technokrata

Szivatás felsőfokon

Garázs

Szivatás felsőfokon

Vége a mobil vizsgának
A leköszönő kormány adott még egy pofont az autósoknak. Vajon miért?

Nem kérdés, az elmúlt években szinte csak olyan intézkedések születtek, amik kicsapták a biztosítékot az autóvásárlóknál és az autótulajdonosoknál. Igazságtalan regisztrációs adó, folyamatosan dráguló átírás, parkolás és horribilis adóval terhelt üzemanyagár. E mellé még hozzácsaphatjuk cikkünk témáját, a szintén nem magyar fizetéshez illő díjért számított, és versenyhivatali szakértők véleménye szerint mai formájában nem is hatékony eredetiségvizsgálatot.

Idén két, ezzel összefüggő történet borzolta a kedélyeket. A korábban még át nem vizsgált (2006 utáni, első tulajos) autók műszaki vizsgájánál előírták ezt a „pénzkidobást”, majd az akciót – külső nyomásra – néhány hét után visszavonták. Akinek ki kellett csengetni a pénzt, június 30-ig még kérheti a visszatérítést az illetékes közlekedési hatósági állomásokon.

A másik, hogy április 1-től fuccs a mobil eredetiségvizsgálatnak. Annak, aki korábban ilyet még nem csináltatott volna: autóvásárláskor nem kellett elgurulni a legközelebbi vizsgálóállomásig, hanem bárki házhoz (kereskedéshez, parkolóhoz, munkahelyhez, stb.) rendelhette a vizsgálót, aki ott szemrevételezte a gépet, majd kiadta az eladáshoz szükséges dokumentumot.

De ez már a múlt. A tavaly év végén kihozott 2009/301-es kormányrendeletből hiányzik a „mobil eredetiségvizsgáló” vagy bármilyen, erre a tevékenységi formára utaló szó és mondat. Ha megpróbáljuk értelmezni a jogszabályt, rájöhetünk, a jogalkotó próbálta elkerülni az egyértelmű színvallást, hogy tudniillik nincs itt szükség semmiféle mobilos egységre, tessék szépen a sok kilométerre lévő állomást igénybe venni. Ha a közlekedési hatóságot kérdezzük, nincs válasz, csak nagyjából annyit mondanak: kell telephely, azt tudják engedélyezni. S bár azt is mondják, a telephelyen belül állhat akár egy minden feltételnek megfelelő vizsgálófurgon, az állomáson kívül azzal már nem sokat tudnak kezdeni.

Jellemző a magyar jogalkotásra, hogy egyik, sokat tapasztalt forrásunk szerint akár továbbra is lehetne mobil eredetvizsga, a másik megkérdezett szakember viszont egyértelműen lehetetlennek tartja ezt a szolgáltatást, s mindketten ugyanazt a jogszabályt forgatták. A legautentikusabbak talán az eddig mobil vizsgálatot végzők, akik közül még mindig sokan hirdetik magukat az interneten. A vállalkozók már nem kínálnak mobilos szolgáltatást, kérdésünkre egyértelműen fejezték ki magukat a felhívott cégvezetők: vége a dalnak!

Idén januártól egyébként teljesen átalakult az eredetvizsgálat, hiszen az eddigi fővállalkozók (azaz akik a technológiát szállították) a partvonalra szorultak (jött a hatóság régi partnere, az elmúlt hetekben a rendőrségi hírekben is sűrűn említett Eclipse), s a szolgáltatók közé beléptek a műszaki vizsgabázisok is. Utóbbiak megjelenésének ismeretében érthető, hogy a közlekedési hatóság félre akarta lökni a fix vizsgálóhelyeknek komoly konkurenciát jelentő „guruló” egységeket.

Persze a hivatalnokok hangoztatták: a változás csak jó lehet, hiszen így biztosabban kiszűrik a seftes autókat (hiszen a fix helyeket jobban lehet ellenőrizni), ráadásul a műszaki vizsgaállomások bekapcsolása egyenes út az egyablakos ügyintézéshez (vagyis: az autós lehetőség szerint mindent – vizsga, zöldkártya és eredetvizsga – egy helyen el tudna intézni). A mostani kormányváltás hozhat újbóli rendeletmódosítást, de egyelőre nem ismert, mit szándékozik tenni a még fel sem állt apparátus ezzel a területtel.

Ami az autósok és motorosok szempontjából lényeges tehát: minden egyes eladásnál fel kell keresni a legközelebbi vagy a szimpatikus vizsgálóállomást, és ott kell kérvényezni az ellenőrzést. Változott még a korábbi rendszerhez képest, hogy januártól már csak egyféle vizsgálati technológia van, s áprilistól közvetlenül a vizsgálatot követően át lehet venni a eredményt igazoló hatósági bizonyítványt (eddig csak az elvégzett szemle tényét közölték a helyszínen, s csak később lett meg a hivatalos irat). Jó hír, hogy legalább a vizsgálat díjai nem nőttek.

Április első napjaiban káoszról számoltak be a tudósítások, állítólag nem működött megfelelően az új szoftver. Az illetékes szervek cáfolták a fennakadásokat, s bizonygatták: minden megfelelően működik. Hogy a későbbiekben milyen cifrázásra lehet számítani, azt most még nehéz megjósolni.

Eredetiségvizsgálat díjai

Személyautók  
1400 cm3-ig 17 000 Ft
1400-2000 cm3-ig 18 500 Ft
2000 cm3-től 20 000 Ft
Motorkerékpárok  
500 cm3-ig 15 500 Ft
500 cm3-től 17 000 Ft
Négykerekű segédmotoros kerékpár 14 000 Ft
Teherautók  
3,5 t össztömegig 20 000 Ft
3,5-7,5 t-ig 21 000 Ft
7,5 t felett 22 000 Ft

 Szólj hozzá!

További Garázs

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Smart-TV

A nappalikban már dúl a 8K forradalom

2021. április 20. kedd

SmartPhone

Mutasd meg a saját történetedet a Samsunggal!

2021. április 15. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin