Connect with us

technokrata

A napelem inverter típusai

napelem inverter Huawei

Ipar

A napelem inverter típusai

A napelem inverter típusai

A napsugárzás abban az esetben is eléri a Föld felszínét, ha nem használjuk fel az ingyen kapott energiát. A modern és környezetbarát módszereknek köszönhetően viszont megvan a lehetőségünk arra, hogy egy tisztább jövőt élhessünk. A napelemes rendszerek ugyanis nagy szolgálatot tesznek bolygónk fenntarthatóságáért és a megnövekedett energiaigény fedezhetőségéért.

De mi az, ami a napelem által termelt egyenáramot a háztartásokban is használható árammá alakítja át? Cikkünkben bemutatjuk a napelem inverter típusait és kifejtjük az előnyöket és a hátrányokat is. Érdemes velünk tartania!

Mi a napelem inverter?

A legtöbben nem tudják, de a napelem nem képes önállóan létrehozni a háztartások számára használható formájú váltóáramot, hiszen az összegyűjtött napenergia egyenáramként jelenik meg. Azonban érdemes itt megemlíteni egy olyan berendezést, ami képes megoldani ezt a problémát és az egyenáramból váltakozó áramot tud létrehozni. Ekkor kap szerepet a napelem inverter.

A napelem inverter belsejében két konverter található meg. Az egyik konverter a napelem irányából érkező egyenáramot alakítja át egyenárammá (DC/DC, azaz Direct Current/Direct Current). A következő konverter pedig az egyenáram váltóárammá történő átalakításáért felel (DC/AC, azaz Direct Current/Alternating Current). A váltóáram pedig már az az áram, amit a felhasználók a háztartási konnektorban ismernek: tehát amit napi szinten használnak. De hogyan kell elképzelni egy napelem invertert?

napelem inverter

Napelemes rendszer telepítése

Milyen típusú inverterek vannak?

A napelem inverter elengedhetetlen része a napelemes rendszernek, hiszen tulajdonképpen ez jelenti a rendszer “agyát”. Három típust különböztethetünk meg: a központi (string) invertert, a teljesítményoptimalizáló + inverter komplex megoldást és harmadikként a mikroinvertereket. Hogy melyik mire való és milyen előnyök vagy éppen hátrányok övezik? Nézzük is meg részletesen!

Központi (string) inverter

Ez az egyik legrégebbi, és a leggyakrabban használt napelem inverter típus, ami a piacon létezik. Egyszerűsége abban rejlik, hogy nincs szükség teljesítményoptimalizálóra a használatához. Elég csupán a napelemes panelből érkező fő feszültséggyűjtő sínből jövő kábelhez csatlakoztatni, amiből az egyenáram (DC) érkezik. Ezt az áramot alakítja át váltóárammá (AC).

Előnyei: Kiforrott technológiája miatt ez az egyik legmegbízhatóbb napelem inverter, emellett a legolcsóbb is. Jellemzően központi helyre szükséges telepíteni, ezért sokkal egyszerűbb és hozzáférhetőbb a javítása, mint a több kisebb mikroinverter esetén.

Hátrányai: Sajnos a hatékonysága a sorba kapcsolás miatt nem a legjobb, hiszen ha a rendszerben egyetlen napelem is árnyékba kerül, akkor a teljes szál teljesítménye csökkenhet. Emellett a központi napelem inverter csak a teljes rendszer felügyeletét adja, a panelszintű felügyeletet már nem. Így nehezebb lehet a diagnosztika is.

Teljesítményoptimalizálók

Ezek a napelem inverter típusok minden napelem panel hátuljára felkerülnek, és így működnek együtt a fentebb már részletezett központi inverterrel. A teljesítmény optimalizálók ugyanis minden panel esetében növelik annak hatékonyságát és az így nyert egyenáramot a központi inverterhez küldik, hogy az váltóárammá alakíthassa.

Előnyei: A központi napelem inverterhez képest a teljesítményoptimalizáló megoldás képes a napelemek által termelt energia szabályozására és a hatékonyság növelésére is. Amennyiben egy napelem panelre árnyék vetül, úgy a teljes rendszerből csak az árnyékos rész hatásfoka csökken, nem pedig a komplett rendszeré. Emellett képesek a rendszerszintű és napelem-szintű felügyeletre egyaránt, így pontosabbá és könnyebbé válhat a diagnosztika is.

Hátrányai: Ezek a típusú napelem inverterek drágábbak a központi inverternél, azonban még így is olcsóbbak a mikroinvertereknél. További hátrány, hogy az ilyen inverterrel felszerelt rendszerek további teljesítményoptimalizálókat és központi invertereket igényelnek egy bővítés során. Ráadásul a hozzáférhetőség miatt bonyolultabb a csere és a javítás is.

napelem inverter solar edge

Mikroinverterek

Ezek a kis méretű napelem inverterek nem igényelnek központi inverteres kiegészítést. Ezek ugyanis minden egyes napelem hátuljára felszerelhetőek és helyben alakítják át az egyenáramot váltakozó áramú energiává. Nem meglepő, hogy a napelem inverter típusok közül a mikroinverterek a legfiatalabbak.

Előnyei: Leginkább a teljesítményben vehetjük észre, hogy a mikroinverterek mennyire hatékony megoldások. Amennyiben a teljes rendszer egy része árnyékba kerül, úgy csak és kizárólag azok a panelek termelnek kevesebbet, amelyekre az árnyék közvetlenül rávetül. Így nem romlik le a teljes rendszer hatásfoka.

Másik óriási előny, hogy a mikroinverterek könnyen hozzáadhatóak a rendszerhez abban az esetben, ha később bővítésre kerül a sor. Ugyanis elég csak az újonnan felkerülő panelek hátuljára telepíteni a mikroinvertert, majd a bekötés után már működik is. Emellett képes a rendszer panelszintű felügyeletére, így a diagnosztika is pontosabb.

Hátrányai: A számos előnyt sajnos meg kell fizetni, mivel a mikroinverterek az egyik legdrágább berendezések a napelem inverter típusok között. Emellett mivel a mikroinverterek minden egyes napelem hátuljára fel lettek szerelve, ezért bonyolultabb a meghibásodott darabok javítása vagy cseréje is.

Konklúzió

A napelem inverter tehát a napelemes rendszer “agyának” is tekinthető. Három fő típusra bontható: a központi (string) inverterre, a teljesítményoptimalizálóra és a mikroinverterre. Reméljük, hogy cikkünkkel segítettünk eligazodni a napelem inverterek világában! Amennyiben egy saját napelemes rendszer telepítéséhez keres szakembereket, úgy javasoljuk az Aleron Energia szakértőit!

Képek forrása: aleronenergia.hu, Pexels


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu