Connect with us

Hirdetés

technokrata

Úton az energiatermelés karbonmentesítése felé

Ipar

Úton az energiatermelés karbonmentesítése felé

Úton az energiatermelés karbonmentesítése felé

Megvalósítási szakaszba lép az első hazai ipari méretű zöldhidrogén projekt, amelyhez a hidrogéntermelő egységet a Ganzair szállítja.

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal négymilliárd forint keretösszegű támogatási pályázatot hirdetett meg 2020-ban „Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív technológia által gázenergiává (hidrogén, biometán) történő alakítását célzó fejlesztések megvalósítása” címmel. A nyertes pályázatok egyike, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) „Akvamarin” nevű projektje.

A projekt keretében a hidrogéntermelő egységre kiírt közbeszerzési pályázaton a magyar kompresszortechnikai piac egyik vezető szereplőjére, a GanzAir Kompresszortechnika Kft-re esett a választás, amelynek értelmében a kiskunhalasi gyártóbázisú GanzAir számára nyílik lehetőség, hogy a szükséges hidrogéntechnológiai berendezéseket összeállítsa és beüzemelje. A hidrogén termelő, tároló és nyomásfokozó létesítmény komplex kiviteli tervezési és engedélyezés előkészítési feladatait a több évtizedes tervezői tapasztalattal rendelkező Petrolterv Kft. végzi majd.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (az MVM csoport tagja) négy földalatti gáztárolójából a kardoskúti földalatti gáztárolót vonja be egy kutatás-fejlesztési projektbe. A már folyamatban lévő projekt keretében egy – a segédüzemekkel együtt – 2,5 MW névleges összteljesítményű elektrolizáló és nyomásfokozó rendszer és a hidrogént a földgázba keverő, adagoló technológia épül ki. Az előállított hidrogén egyrészt földgázba keverve a Magyar Földgáztároló Zrt. saját gázmotorjaiban, kazánjaiban hasznosul csökkentve a technológia CO2 kibocsátását. Másrészt a távvezetéki és elosztó rendszerei beadagolhatóság-vizsgálata mellett a közvetlen energetikai felhasználáson túl cél az is, hogy ipari méretű kísérletet folytassanak a hidrogén földalatti gáztárolóban nagy – 100 bar feletti – nyomáson való, hosszú távú tárolására. Ezzel párhuzamosan egyetemek és kutatóintézetek bevonásával vizsgálni fogják a nagynyomású hidrogénnek a felszíni technológiai berendezésekre, a helyi gázhálózatra, a földalatti gáztároló geológiai szerkezetére való hatását.

A tiszta hidrogén kiemelt jelentőségre tehet szert Európa dekarbonizációjában és egy hatékonyabb energiarendszer kialakításában. A megújuló energiával termelt és hosszú ideig jól tárolható hidrogén a klímakockázatok csökkentése céljából reményteljes energetikai megoldást kínál Magyarország számára is, valamint hozzájárulhat egy hatékony, a megújulókat minél nagyobb mértékben befogadni képes, mégis kiegyensúlyozott energiarendszer kialakításához. A beruházás kettős eredménnyel kecsegtet. Egyrészt a földgáz infrastruktúrában tárolt, továbbított hidrogénről értékes műszaki információkra számíthatunk, másfelől a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásához is hozzájárul. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokra egyre jobban támaszkodó energiaellátás csak jelentős, hosszabb távú átmeneti energiatárolással együtt oldható meg, áthidalva a termelés és a fogyasztás időbeli eltéréseit, ami jelenleg tárolási lehetőség hiányában szabályozási, rendszerbiztonsági nehézségeket okoz Európa szerte.

A hidrogén légköri nyomáson igen kis sűrűségű gáz, a levegőnél mintegy 15-ször, a földgáznál 10-szer könnyebb, „hígabb”. Minél gazdaságosabb tárolásához nagy nyomásra, a légköri 1 bar nyomás 200-400-szorosára szükséges összesűríteni, ami kompresszorokkal történik. A Ganzair Kompresszortechnika több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik gázok sűrítése, generálása, kezelése terén. Erre a tapasztalatra és a földgázgáziparban, többek között a földgáztárolóknál, gázszállító vállalatoknál is meglévő számos referenciájára alapozva pályázta és nyerte meg a kardoskúti projektben az elektrolizáló hidrogénfejlesztő és nyomásfokozó egységekre kiírt közbeszerzést.

A kardoskúti pilothoz a GanzAir mérnöki csapata piacvezető, széleskörű ipari tapasztalattal rendelkező és a magas minőségi követelményeket teljesítő hazai és külföldi beszállítók komponenseiből építi össze a berendezéseket.

Az elektrolizáló rendszer két moduljának beszállítója az amerikai Plug Power – Giner ELX, amelyek óránként mintegy 400 normálköbméter hidrogént állítanak elő 30-40 bar nyomáson. A Plug Power a vízbontó-elektrolizáló és a hidrogén üzemanyagcella rendszerek kulcsrakész megoldásainak vezető gyártójaként a hidrogéngazdaság kiépítésében úttörő munkát végez. A cég az elektrolizáló berendezéseken túl – minden gyártót felülmúlva – több, mint 40 000 üzemanyagcellát szállított már világszerte targonca flotta, helyi áramfejlesztő és e-mobilitás alkalmazásokhoz. A nyomásfokozáshoz 30-ról 200-350 barra a Burckhardt Compression hidrogén nyomásfokozó egységét építi a Ganzair a rendszerbe. A nagymúltú, gyártó cég, a dugattyús kompresszortechnika világviszonylatban meghatározó szereplője lefedve a teljes termékspektrumot. A svájci Burckhardt Compression számos referenciájával fontos tapasztalattal bír a szárazon sűrítő dugattyús kompresszorok hidrogéntechnológiában való alkalmazásában.

„Nagy örömünkre a pályázat lehetőséget teremt, hogy lépést tegyünk a hidrogén alapú energetikai berendezések hazai gyártása érdekében”

– hangsúlyozza Gidai Olivér, a Ganzair Kompresszortechnika tulajdonosa és cégvezetője.

„Tudatosan fejlesztjük kompetenciáinkat, keressük a legkorszerűbb technológiákat és stratégiai szinten kezeljük a hidrogént is.”

Juratovics Aladár, a Petrolterv Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy „a magyarországi hidrogén- technológiák térnyerésével fontos lépést tehetünk a hazai karbonsemleges energiaelőállítás és felhasználás irányába, ezért kiemelt figyelmet és kapacitást fordítunk ezen technológiák tervezési és engedélyezési feladatainak elvégzésére, szakmai fejlesztésére, valamint a jelenleg induló projektek mérnöki és szakértői támogatására”.

A berendezések gyártása mintegy 1 évet vesz igénybe. A telepítés, beüzemelés és próbaüzem után a technológia terv szerint várhatóan 2023 februárjában kezdi meg üzemszerű működését.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés