Connect with us

technokrata

Földrengés elleni rezgéscsillapító a Bridgestone-tól

Földrengés elleni rezgéscsillapító

Ipar

Földrengés elleni rezgéscsillapító a Bridgestone-tól

Földrengés elleni rezgéscsillapító a Bridgestone-tól

Az épületeket védő földrengés elleni rezgéscsillapító technológiát szállított a Bridgestone a Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok két újonnan épült helyszínéhez. Tokióban a földrengésekkel szembeni védelem kiemelten fontos, továbbá ezeken az eseményeken várhatóan több tízezer szurkoló vesz majd részt.

A két épület, a Tokyo Aquatics Centre, az úszás, a műugrás és a műúszás versenyeknek, az Ariake Arena pedig a röplabda és a kerekesszékes korsárlabda versenyeknek ad majd otthont.

A Bridgestone által szállított rengéscsillapító elemek olyan, gumiból készült rugalmas, de nagy teherbíró képességű épületszerkezeti alátámasztások, amelyek a felépítmény és a talaj közé építenek be, ezáltal hozzájárulnak a szeizmikus rengések terjedésének mérsékléséhez és megakadályozzák, illetve csökkentik az épületek károsodásának esélyét földrengés esetén. A speciális, 600 mm és 1800 mm átmérőjű rengéscsillapítókkal ellátott két új épület befejezése 2019 végére várható. A szakemberek a szeizmikus rengéscsillapító elemeket nem az épületek alapjába, hanem a tetőszerkezet alá építik be, ami hozzájárul a tetőszerkezet alátámasztó elemeire nehezedő teher csökkentéséhez. Ezt a beépítési módot gyakran alkalmazzák csarnok vagy nagy kupola szerkezetekkel rendelkező létesítményekben, például sport arénákban.

„A Bridgestone a földrengés-csillapító technológiák fejlesztésének meghatározó szereplője” – mondta Tomohiro Kusano, a Bridgestone Corporation Diverzifikált Termék Megoldások Üzletágáért felelős alelnöke.

„Mivel arra készülünk, hogy hazánkban lássuk vendégül a világot az Olimpiai és Paralimpiai Játékokon, minden lehetőséget és technológia megoldást kihasználunk arra, hogy innovatív termékeinkkel és megoldásainkkal segítsük és javítsuk a sportolók, a látogatók és a vendégek közlekedését, tartózkodását és kikapcsolódását Tokióban. A speciális rengéscsillapítók hozzájárulnak majd e két kiemelten sokak által látogatott helyszín minden látogatójának biztonságához és önfeledt kikapcsolódásához a 2020-as tokiói olimpia során és az azt követő években is.”

A Bridgestone 1984 óta fejleszti és gyártja rengéscsillapító technológiáját Japánban. A vállalat földrengés-csillapítóit ma már számos létesítményben alkalmazzák Japánban és világszerte, köztük olyan kiemelkedő történelmi épületekben, mint a tokiói pályaudvar és a los angeles-i városháza, valamint a katasztrófa-elhárítás épületeiben, kormányzati épületekben, kórházakban, irodaépületekben, plázákban, illetve lakóépület-komplexumokban.

 

földrengéscsillapító

A rengéscsillapító elemek beépítésének áttekintő rajza

föld

Ólomgumi rengéscsillapító

bridgestone_elasztikus_rengescsillapito

Elasztikus rengéscsillapító

 

A képek felhasználása a 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok előkészítő irodájának engedélyével történt. Ezek a képek engedély nélkül nem sokszorosíthatók, illetve nem használhatók fel újra. A 2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok előkészítő irodájának honlapja.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin