Connect with us

technokrata

Már 40 országban használják az áramtermelő padlólapot

pavegen

E-Környezetvédelem

Már 40 országban használják az áramtermelő padlólapot

Kép: Brightly.eco

Már 40 országban használják az áramtermelő padlólapot

A Pavegen különleges járólapja akár 7 wattnyi villamos energiát is képes megtermelni pusztán azzal, hogy járkálnak rajta.

A Pavegen első embere, Laurence Kemball-Cook a The Guardiannak mesélte el, hogyan született meg benne a kinetikus, azaz a mozgási energia árammá alakításának ötlete: épp szülővárosában járt, amikor egy sötét utcába botlott. A területen volt ugyan közvilágítás, de ez nem tűnt túl hatékonynak. És mivel egy árnyékos részről van szó, a napenergia egyáltalán nem jöhetett szóba.

“Az utcán ennek ellenére sokan jártak, ami rögtön meghozta az ihletet a szakembernek.”

Az elképzelés azóta már valósság vált, a cég ugyanis elkészítette a mozgási energiával áramot termelő padlólapot. A technika óriási előnye, hogy az áramtermelés akkor is működik, ha szélcsend van, ha esik az eső, vagy a Nap nem süt annyira. Kemball-Cook szerint ez esetben nem is természet jelenti a generátort, hanem maguk az emberek.

A kinetikus energiát használó padlólapok ma már a világ több mint 40 országában működnek, és a becslések alapján – egy-egy felülettel számolva – akár 7 wattnyi áramot is képesek megtermelni. De a fejlesztésnek más előnye is van a Pavegen szerint: a burkolat segíthet csökkenteni a kiadásokat, hiszen csak addig és akkor működnek, amíg járkálnak rajta.

A padlólap ezen felül adatgyűjtésre is alkalmas: a megfelelő rendszerekkel összehangolva nyomon követhető, hány ember fordul meg egy adott területen, illetve mikor. Ennek előnyeit akár a különféle üzlettulajdonosok is kihasználhatják, hiszen első kézből kaphatnak képet arról, hogy mikor keresik fel őket a vásárlók.

Forrás: HVG

További E-Környezetvédelem

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu