Connect with us

Hirdetés

technokrata

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

madarak

E-Környezetvédelem

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

A madarak védelmében tűntek el az oszlopok

Csaknem 30 kilométer légvezetéket cserélt földalatti kábelre az E.ON

Kiemelkedő jelentőségű túzokvédelmi beruházást valósított meg a Kiskunsági Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén az E.ON Hungária Csoporthoz tartozó ELMŰ Hálózati Kft.

Az Európai Unió által támogatott LIFE Great Bustard program keretében új, földkábeles áramhálózatot alakítottak ki, a korábban üzemelő légvezetékeket és tartóoszlopokat pedig elbontották a madarék védelme érdekében. A fejlesztés 645 millió forintba került, a költségek 75 százalékát az Európai Unió biztosította. A teljes egészében természetvédelmi célok mentén tervezett és megvalósított átépítés kiemelkedő eredménye az Ausztria és Magyarország határain átnyúló, közös túzokvédelmi törekvéseknek.

A túzokvédelem szempontjából a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a hagyományosan alkalmazott madárvédelmi megoldások – a légvezetékes hálózat szigetelése, burkolatok kialakítása – a túzokok esetében nem nyújtanak kellő védelmet, mert számukra az jelent veszélyt, ha nekiütköznek a vezetékeknek, emiatt szükséges a föld alá vinni a kábeleket.

Annak érdekében, hogy a beruházás ideje alatt is folyamatos legyen az áramellátás, először az új földkábeleket fektettek le, és csak azok üzembe helyezése után engedték le a régi légkábeleket és bontották el az oszlopokat. A környezetvédelmi szempontok figyelembevételével kialakított új nyomvonalon 32,6 kilométer földkábelt fektetett le, majd 24,4 kilométer középfeszültségű és 3,3 kilométer kisfeszültségű vezetéket és azok tartóoszlopait bontotta el a vállalatcsoport. A költési időszakokra a munkálatokat leállították, ezzel nyugalmat biztosítva a környék élővilágának.

Az érintett terület közelében élők mindvégig segítették a beruházás megvalósulását, például azzal, hogy elbontották a munkálatokat akadályozó villanypásztorokat.

Ahhoz, hogy az energiahálózatba integrálhassák az új, föld alatti vezetékeket, 8 oszlopállomást váltottak ki kompakt transzformátorállomással a fejlesztés során.

Az E.ON Hungária Csoport számára kiemelten fontos, hogy minél biztonságosabb környezetet alakítson ki az élővilág számára. Ma már minden új hálózatunk madárbarát, és folyamatosan dolgozunk azon is a természetvédelmi szakemberek bevonásával, hogy megnézzük, hol szükséges a már meglévő hálózatunk fejlesztése az állatvilág megóvása érdekében. Büszkék vagyunk arra, hogy a most megvalósult beruházással hozzájárulhatunk ahhoz a fél évszázada töretlen hazai összefogáshoz, amely a túzokpopuláció megvédését tűzte ki célul”

– mondta Béres József, az E.ON Hungária Csoport hálózatokért felelős igazgatósági tagja.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos üdvözölte az E.ON Hungária Csoport elkötelezettségét, hogy a működési területén élő túzokállományokra veszélyt jelentő legkritikusabb szabadvezetékeket földkábelbe fekteti. „Mindig hangsúlyozom, hogy nem csak a társállatok védelme a fontos, minden állat élete számít, ezért külön örülök, hogy ma egy olyan eseményen vehetek részt, ahol a madarak védelme áll a középpontban. Büszkeséggel tölt el, hogy van olyan vállalat Magyarországon, mely kiemelten kezeli az állatvédelmet, és kizárólag madárbarát hálózatokat telepít. Ez is azt bizonyítja, hogy összefogással hatalmas fejlődést érhetünk el, mert közös ügyünk az állatvédelem” – tette hozzá a miniszteri biztos.

Az utolsó oszlopok egyikét ünnepélyes keretek között bontották el az E.ON szakemberei. Az oszlopok közül többet is újrahasznosítanak: kilátót építenek belőlük, néhány helyen pedig madárkiülőket alakítanak ki.

„Ez a fejlesztés azonnali és látványos hatással van a túzokvédelemre és a tájvédelemre egyaránt. A most záródó projekttel gyakorlatilag nullára csökken a középfeszültségű légvezetékkel történő ütközés valószínűsége a térségben, amely a felnőtt túzokok egyik legjelentősebb veszélyeztető tényezője. Nem beszélve arról, hogy az áramütésveszély teljes kiküszöbölésének sok más faj, például ragadozómadarak is a haszonélvezői”

mondta Lóránt Miklós, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője. Hozzátette, hogy a beavatkozással megszűnt a vonalas létesítmény élőhely-felaprózó hatása, a légvezetékek közvetlen környezetében lévő túzok-élőhelyek a madarak számára elérhetővé válnak, megvalósul az eddig elkülönült élőhelyfoltok összeköttetése.

Az E.ON Hungária Csoport elkötelezett a madárvédelem mellett, ezért az Agrárminisztériummal és a nemzeti parkokkal együttműködésben a jelenleg ismert technológiák alkalmazása mellett új, innovatív megoldások fejlesztését is fontosnak tartja. Különös hangsúlyt fektet az energiacég a nagytestű madarak, mint például a gólyák védelmére; hálózattól független helyeken kialakított gólyafészek tartókkal, illetve az oszlopokon elhelyezett több ezer fészekemelővel, szigetelésekkel, burkolatokkal, madárkiülők kiépítésével teszik biztonságosabbá a hálózati eszközöket.

Az E.ON Hungária Csoport következő túzokvédelmi beruházása tavasszal kezdődik a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés