Connect with us

Hirdetés

technokrata

Energiatudatosan hasít a UPS

E-Környezetvédelem

Energiatudatosan hasít a UPS

Energiatudatosan hasít a UPS

Egyaránt előnyös a villamos hálózat és az eredményesség szempontjából

A jelenlegi állás szerint az adatközpontok piacán exponenciális növekedésre lehet számítani.

Ez nem egy új keletű felismerés. A Microsofttól és az Amazon Web Services-től kezdve, a Google-ig vagy az Apple-ig, a technológia nagyágyúi szüntelenül keresik a telephelyeket és a biztonságos finanszírozást, hogy újabb és újabb adatközpontokat nyithassanak. Ha csak az elmúlt évet nézzük: az Amazon és a Google több új adatközpontot nyitott meg, mint bármely másik internetes vagy felhőszolgáltató.

Az adatközpontok robbanásszerű terjedése az egész világon nagyrészt annak köszönhető, hogy a csatlakoztatott eszközök száma tízszeresére nőtt, és a becslések szerint 2022-ig eléri a 28,5 milliárdot. A Synergy kutatásai szerint a ma létező 430 hyperscale adatközpont mellett további 132 van tervezési vagy építési fázisban, főként a felhő- és internetszolgáltatások iránti folyamatosan növekvő kereslet kielégítésére.

A nagyobb és jobb adatközpontok iránti kereslet növekedésével azonban van egy nem is olyan kis gond: a hyperscale adatközpontok környezeti hatása. Jelenleg az adatközpontok villamosenergia-felhasználása a világ teljes villamosenergia-felhasználásának a 3%-át teszi ki, és meghaladja Nagy-Britanniáét. Az adatközpontok globális szinten az üvegházhatást okozó összes gázkibocsátás 2%-áért felelősek.

A közelmúltban előtérbe került a szélesebb körű energiavitában annak kérdése, hogy hogyan befolyásolják az adatközpontok a globális villamosenergia-szükségletet. A főbb szereplők többsége már tett lépéseket a káros hatások ellen. A Microsoft például a közelmúltban egy tiszta energiát használó adatközpontot telepített az Északi-tengerbe, többek között a hűtési költségek csökkentése céljából. Egy kevésbé extravagáns utat járva az Apple – több mint egy évtizede tett ígéretéhez híven – kizárólag megújuló energiát használ az adatközpontjaiban.

A megújuló energiaforrások felhasználásával sok szervezet jelentős lépést tett az adatközpontok környezeti hatásának csökkentésére, azt azonban gyakran nem veszik figyelembe, hogy a megújuló energia nem folytonosan elérhető. Mivel az adatközpontoknak állandó és megbízható energiaellátásra van szükségük ahhoz, hogy biztosítani tudják a kritikus fogyasztók folyamatos rendelkezésre állását és teljes körű védelmét, elengedhetetlen, hogy legyen más alternatíva is.

eaton_pic1

UPS-as-a-Reserve

A feszültségingadozások és a villamosenergia-szolgáltatás instabilitása csak úgy szüntethetők meg, azaz csak úgy állhat rendelkezésre minőségi villamosenergia, ha egyensúlyban van a villamos energiatermelés és fogyasztás. Ez a különböző megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználásával egyre nehezebb lesz. Erre a kihívásra válaszul a közelmúltban megjelent az UPS-as-a-Reserve néven ismert koncepció. A akkumulátorokban tárolt energia járulékos előnyeinek kihasználása révén egy modern UPS kifejezetten energiatudatossá válhat. Ezzel a tulajdonságával lehetővé teszi az adatközpont-üzemeltetők számára, hogy mivel képesek kiegyenlíteni a hálózati szintű kiegyensúlyozatlanságokat, támogassák a hálózatot, és segítsenek elkerülni a hálózati áramkimaradásokat.

Az UPS-as-a-Reserve még ahhoz is hozzájárulhat, hogy az UPS a beruházási költségek megtérülését követően bevételt termeljen. Az UPSaaR szolgáltatást használó adatközpont-üzemeltetők jelentős pénzügyi előnyökhöz juthatnak azáltal, hogy a szünetmentes tápegységük kapacitásának egy részét át tudják adni a hálózatnak, és részt tudnak venni a frekvenciaszabályozásban. Az UPSaaR alkalmazása éves szinten a hálózat rendelkezésére bocsátott megawattonként több tízezer euró megtérülést jelent.

Mindezt hogyan?

Az UPS-as-a-Reserve szolgáltatás lehetővé teszi az adatközpont-üzemeltetők számára, hogy részt vegyenek a nagy értékű frekvenciaszabályozási piacon. A UPS képes reagálni a hálózati frekvenciaváltozásokra, áramkimaradás esetén felhasználhatóvá teszi az akkumulátorokban tárolt energiát, hogy szabályozza az általa táplált fogyasztó teljesítményfelvételét és a hálózati villamosenergia-szükségletet, hogy a reakciója a terhelés szintjétől függetlenül gyors és pontos legyen. Ennek eredményeképpen az adatközpont-üzemeltetők támogathatják a hálózat frekvenciaszabályozási erőfeszítéseit, miközben további bevételekhez juthatnak, csökkentve az UPS TCO-ját és ár szempontjából versenyképesebbé téve az adatközpontot.

Sajnos egyelőre nem minden UPS-rendszer támogatja a UPSaaR technológiát. Ha azonban az adatközpontok száma továbbra is a várt mértékben növekszik, akkor az iparági vezetők számára elsődleges kell legyen, hogy teljes körűen kihasználják a legújabb UPS technológiákat. Ha visszakerül az ellenőrzés az adatközpontok kezébe, és az adatközpontok segítenek az energiaszolgáltatóknak egyensúlyban tartani a villamosenergia-termelést és fogyasztást, az adatközpont-ipar hosszú távon pozitív hatást tud és fog gyakorolni saját ökológiai lábnyomára és eredményére.

Ha többet szeretne megtudni az Eaton minőségi energiaelosztási és áramellátási megoldásairól, kérjük látogasson el a www.eaton.hu weboldalra. A legfrissebb hírekért látogasson meg minket a Twitter-en a @ETN_EMEA címen, vagy keresse fel az Eaton LinkedIn cégoldalát.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés