Connect with us

Hirdetés

technokrata

Energiatudatosan hasít a UPS

E-Környezetvédelem

Energiatudatosan hasít a UPS

Energiatudatosan hasít a UPS

Egyaránt előnyös a villamos hálózat és az eredményesség szempontjából

A jelenlegi állás szerint az adatközpontok piacán exponenciális növekedésre lehet számítani.

Ez nem egy új keletű felismerés. A Microsofttól és az Amazon Web Services-től kezdve, a Google-ig vagy az Apple-ig, a technológia nagyágyúi szüntelenül keresik a telephelyeket és a biztonságos finanszírozást, hogy újabb és újabb adatközpontokat nyithassanak. Ha csak az elmúlt évet nézzük: az Amazon és a Google több új adatközpontot nyitott meg, mint bármely másik internetes vagy felhőszolgáltató.

Az adatközpontok robbanásszerű terjedése az egész világon nagyrészt annak köszönhető, hogy a csatlakoztatott eszközök száma tízszeresére nőtt, és a becslések szerint 2022-ig eléri a 28,5 milliárdot. A Synergy kutatásai szerint a ma létező 430 hyperscale adatközpont mellett további 132 van tervezési vagy építési fázisban, főként a felhő- és internetszolgáltatások iránti folyamatosan növekvő kereslet kielégítésére.

A nagyobb és jobb adatközpontok iránti kereslet növekedésével azonban van egy nem is olyan kis gond: a hyperscale adatközpontok környezeti hatása. Jelenleg az adatközpontok villamosenergia-felhasználása a világ teljes villamosenergia-felhasználásának a 3%-át teszi ki, és meghaladja Nagy-Britanniáét. Az adatközpontok globális szinten az üvegházhatást okozó összes gázkibocsátás 2%-áért felelősek.

A közelmúltban előtérbe került a szélesebb körű energiavitában annak kérdése, hogy hogyan befolyásolják az adatközpontok a globális villamosenergia-szükségletet. A főbb szereplők többsége már tett lépéseket a káros hatások ellen. A Microsoft például a közelmúltban egy tiszta energiát használó adatközpontot telepített az Északi-tengerbe, többek között a hűtési költségek csökkentése céljából. Egy kevésbé extravagáns utat járva az Apple – több mint egy évtizede tett ígéretéhez híven – kizárólag megújuló energiát használ az adatközpontjaiban.

A megújuló energiaforrások felhasználásával sok szervezet jelentős lépést tett az adatközpontok környezeti hatásának csökkentésére, azt azonban gyakran nem veszik figyelembe, hogy a megújuló energia nem folytonosan elérhető. Mivel az adatközpontoknak állandó és megbízható energiaellátásra van szükségük ahhoz, hogy biztosítani tudják a kritikus fogyasztók folyamatos rendelkezésre állását és teljes körű védelmét, elengedhetetlen, hogy legyen más alternatíva is.

eaton_pic1

UPS-as-a-Reserve

A feszültségingadozások és a villamosenergia-szolgáltatás instabilitása csak úgy szüntethetők meg, azaz csak úgy állhat rendelkezésre minőségi villamosenergia, ha egyensúlyban van a villamos energiatermelés és fogyasztás. Ez a különböző megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználásával egyre nehezebb lesz. Erre a kihívásra válaszul a közelmúltban megjelent az UPS-as-a-Reserve néven ismert koncepció. A akkumulátorokban tárolt energia járulékos előnyeinek kihasználása révén egy modern UPS kifejezetten energiatudatossá válhat. Ezzel a tulajdonságával lehetővé teszi az adatközpont-üzemeltetők számára, hogy mivel képesek kiegyenlíteni a hálózati szintű kiegyensúlyozatlanságokat, támogassák a hálózatot, és segítsenek elkerülni a hálózati áramkimaradásokat.

Az UPS-as-a-Reserve még ahhoz is hozzájárulhat, hogy az UPS a beruházási költségek megtérülését követően bevételt termeljen. Az UPSaaR szolgáltatást használó adatközpont-üzemeltetők jelentős pénzügyi előnyökhöz juthatnak azáltal, hogy a szünetmentes tápegységük kapacitásának egy részét át tudják adni a hálózatnak, és részt tudnak venni a frekvenciaszabályozásban. Az UPSaaR alkalmazása éves szinten a hálózat rendelkezésére bocsátott megawattonként több tízezer euró megtérülést jelent.

Mindezt hogyan?

Az UPS-as-a-Reserve szolgáltatás lehetővé teszi az adatközpont-üzemeltetők számára, hogy részt vegyenek a nagy értékű frekvenciaszabályozási piacon. A UPS képes reagálni a hálózati frekvenciaváltozásokra, áramkimaradás esetén felhasználhatóvá teszi az akkumulátorokban tárolt energiát, hogy szabályozza az általa táplált fogyasztó teljesítményfelvételét és a hálózati villamosenergia-szükségletet, hogy a reakciója a terhelés szintjétől függetlenül gyors és pontos legyen. Ennek eredményeképpen az adatközpont-üzemeltetők támogathatják a hálózat frekvenciaszabályozási erőfeszítéseit, miközben további bevételekhez juthatnak, csökkentve az UPS TCO-ját és ár szempontjából versenyképesebbé téve az adatközpontot.

Sajnos egyelőre nem minden UPS-rendszer támogatja a UPSaaR technológiát. Ha azonban az adatközpontok száma továbbra is a várt mértékben növekszik, akkor az iparági vezetők számára elsődleges kell legyen, hogy teljes körűen kihasználják a legújabb UPS technológiákat. Ha visszakerül az ellenőrzés az adatközpontok kezébe, és az adatközpontok segítenek az energiaszolgáltatóknak egyensúlyban tartani a villamosenergia-termelést és fogyasztást, az adatközpont-ipar hosszú távon pozitív hatást tud és fog gyakorolni saját ökológiai lábnyomára és eredményére.

Ha többet szeretne megtudni az Eaton minőségi energiaelosztási és áramellátási megoldásairól, kérjük látogasson el a www.eaton.hu weboldalra. A legfrissebb hírekért látogasson meg minket a Twitter-en a @ETN_EMEA címen, vagy keresse fel az Eaton LinkedIn cégoldalát.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés