Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mentális állapotunk nagy hatással van a szívünk egészségére

mentális

e-Egészségügy

A mentális állapotunk nagy hatással van a szívünk egészségére

A mentális állapotunk nagy hatással van a szívünk egészségére

A Huawei megbízásából készült kutatás szerint a magyar válaszadók a szív- és érrendszeri problémák kezelése során továbbra is a gyógyszeres megoldásokat tartják előbbre

A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak az Európai Unióban és Magyarországon is.

Az EU-ban 2019-ben 100 halálesetből 37-ért, míg hazánkban 49-ért felelős ez a betegségcsoport az Eurostat adatai szerint. A szakértők egyetértenek abban, hogy a betegségeket sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, ezért az egészséges életmód és a prevenció népszerűsítése különösen fontos a szív egészségének szempontjából.

A Huawei Technologies megbízásából tíz európai országban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Görögországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, valamint Törökországban végzett felmérés ezért annak járt utána, mennyire tájékozottak az emberek a szív egészségével összefüggő témakörökben. Jó hír, hogy a felmérés szerint a magyar megkérdezettek az átlagnál jóval tájékozottabbak.

Tájékozottságból jeles

A magyar válaszadók 91 százaléka ugyanis tudta, mi az az EKG (elektrokardiogram), ez pedig kiemelkedő érték a vizsgált országokat tekintve – ennél valamivel magasabb arányt (93 százalék) kizárólag a szerb válaszadók értek el. Preventív lépések terén is jeleskednek magyar megkérdezettek, akiknek a négyötöde (80 százalék) mért az elmúlt hat hónapban vérnyomást, amely a bolgárok 81 százaléka után a második legjobb aránynak bizonyult a vizsgált országok körében.

A válaszadók több mint fele (64 százalék) ismerni is véli a vérnyomáscsökkentés különböző módszereit is, azonban ez sokak számára leginkább (49 százalék) gyógyszeres megoldást jelent. A megelőzést segítő módszerek, mint például az egészséges táplálkozás (13 százalék), a pihenés (11 százalék), mozgás (6 százalék) vagy a stressz kerülése (5 százalék) már lejjebb kerültek a prioritáslistán. A felmérésben szereplő országok közül egyedül a görögök és a horvátok jelölték nagyobb arányban az egészséges táplálkozást a gyógyszeres megoldásoknál. A fizikai aktivitás fontosságának felismerése azonban még a legmagasabb arányt elérő cseheknél sem érte el a 20 százalékot.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyar válaszadók nyitottak az okoseszközök nyújtotta egészségügyi szolgáltatásokra 78 százalékuk nyilatkozta azt, hogy használná az EKG funkciót az okosóráján, ha az elérhető lenne. E tekintetben a női nyilatkozók 82 százalékos aránnyal nyitottabbnak bizonyultak, szemben a férfiak 73 százalékával. Az okoseszközök egészségmegőrzést támogató funkcióinak népszerűsége egybecseng a Huawei megbízásából 2022 tavaszán készült hazai felméréssel, amelyből kiderült, hogy okosóra vásárlás során az ár mellett (47 százalék) az egészségügyi adatok monitorozásának lehetősége (39 százalék) a második legfontosabb szempont.

Már huszonévesen is vigyázni kell a szívünkre

A szívünk egészségével kapcsolatos tudatosság olyannyira kiterjed, hogy a magyar válaszadók szerint a kérdéssel nem lehet elég korán elkezdeni foglalkozni. Közel egyharmaduk a húszas éveket, 36 százalékuk pedig a harminc éves kort válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni törődni a szívünk állapotával. A 18-29 éves korosztály különösen fontosnak tartja a kardiológiai prevenciót: a válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy oda kell figyelni a szívbetegségekre már ebben az életkorban.

Ugyanakkor a Huawei egészségügyi felmérése rámutatott arra is, hogy a 20-30 évesek kevésbé tudatos tagjai figyelmen kívül hagyják az esetleges negatív szív-egészségügyi tüneteket. A fiatalabbak sok tekintetben hajlamosak elhanyagolni egészségüket – sokuk fizikai aktivitása alacsony, nagyobb valószínűséggel használnak stimulánsokat, és kevésbé figyelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Íme, amelyek szó szerint megdobogtatják a magyar válaszadók szívét

A magyar válaszadók 91 százaléka szerint a mentális állapot kihatással van a szív működésére. Noha a megkérdezettek harmada szerint nincs olyan orvosi kifejezés, hogy „összetört szív”, a válaszadók mintegy fele egyetért abban, hogy az erős érzelmek képesek akár fizikai károkat is okozni a szívizomban. Ezzel némileg összhangban vannak azok a tényezők is, amelyektől szó szerint hevesebben ver a magyar válaszadók szíve: a döntő többség ugyanis a stresszt és az izgatottságot (30-30 százalék), valamint az idegességet (21 százalék) jelölte meg kiváltó okként, és csak ezek után következett a sport tevékenységek köre (13 százalék). Az érzelmek pedig, mint a szeretet, szerelem a válaszadók 10 százalékának dobogtatja meg a szívét és ebben úgy tűnik, Görögország (26 százalék) és Szlovákia (6 százalék) kivételével nagyjából hasonlóan vélekedünk a kutatásban részt vevő többi európai országgal.

Okoseszközök az egészség szolgálatában

A betegségeket sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, ezért az egészséges életmód, valamint a megelőzés népszerűsítése kulcsfontosságú.

Az egészségmegőrzés területén a jövőben még fontosabb szerepet játszhatnak a mindenki számára elérhető, viselhető okoseszközök. Fontos eredmény, hogy az emberek túlnyomó többsége nyitott ezeknek az eszközöknek a használatára

– hangsúlyozta Thomas Liu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának magyarországi igazgatója. A Huawei nemrég jelentette be, hogy a WATCH GT 3 Pro okosóra magyarországi felhasználói ezentúl a készülék EKG-funkciója segítségével elektrokardiogram mérést is végezhetnek, így kényelmesen nyomon követhetik szívritmusukat, ami hozzájárulhat a szívükkel kapcsolatos esetleges egészségügyi kockázatok proaktív kezelésében.

A Huawei készülékektől kapott EKG-adatok figyelmeztethetik a felhasználókat a magas vérnyomás és aritmia okozta alvási apnoe kockázatára, és támogathatják őket a jó egészségi szokások kialakításában”

– tette hozzá Thomas Liu.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés