Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tartsuk meg egészségünket!

e-Egészségügy

Tartsuk meg egészségünket!

Új lendülettel a munkában

A legtöbben már valószínűleg lélekben is visszarázódtunk a munkába, és a karácsonyi pihenő után ismét új erővel indult be a hétköznapi mókuskerék. Mielőtt azonban újra betemetnének minket teljesen a feladatok, vessünk számot egészségi állapotunkkal, hogy újévi lendületünk egész évben kitartson! Testünk karbantartása akkor is fontos, ha irodában dolgozunk. És nem biztos, hogy elegendő, ha ez csak a heti sportolásban merül ki.

Még ha nincsenek is panaszaink, az általános egészségügyi szűrővizsgálatokra minden évben érdemes elmenni, hiszen olyan problémákra is fény derülhet, amelyek időben történő felismerésével megelőzhetők a komolyabb betegségek és a hosszasan elhúzódó kezelések. Az irodai munkát végzők körében az alábbi egészségügyi problémák a leggyakoribbak:

  • mozgásszervi betegségek
  • látásromlás
  • magas vérnyomás
  • visszérpanaszok
  • stressz okozta megbetegedések

„Az ülőmunka okozta egészségügyi problémák tünetei sokszor csak évek múltán jelentkeznek, amikor már nagyon nehezen szüntethetők meg a panaszok. Éppen ezért fontos, hogy időben felismerjük őket, és megelőzzük az állapot romlását, mielőtt a betegség komolyabbra fordulna, és akár hosszabb időre munkaképtelenné tenne minket. Azzal, hogy naponta akár 6-8-10 órán át ülőhelyzetben vagyunk, gerincünket statikus terhelés éri, ami
fej-, nyaki, hát- és deréktáji panaszokat okozhat. Még a legsűrűbb napokon is álljunk fel óránként 10 percre az asztalunktól, és mozogjunk egy kicsit! Heti kétszer-háromszor pedig próbáljunk gyalogolni, kocogni, biciklizni vagy éppen úszni egy-egy órát” – mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője.

 

Óvjuk szemünk fényét is!

Ha monitor előtt dolgozunk, szemünk erős igénybevételnek van kitéve. Fontos, hogy ne rontsuk a helyzetet még azzal is, hogy erőltetjük, hiszen ez fejfájást okozhat, hosszabb távon pedig látásunk romlásához vezethet. Emiatt kiemelten fontos az éves látásvizsgálat, de az sem mindegy, hogy állítjuk be a monitorunkat.

 

5+1 tipp egészségünk megőrzésére, ha irodában dolgozunk:

  • Állítsuk megfelelő szögbe a monitort! A képernyő pontosan szemben velünk, középen helyezkedjen el az asztalon. A magassága akkor megfelelő, ha lefelé nézve körülbelül 20 fokos szögben látunk rá. A fényerőre is figyeljünk: ne legyen bántóan világos, de annyire sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket!
  • Figyeljünk a testtartásunkra ülés közben! Csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon!
  • Ne keresztezzük a lábainkat! A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az gerincferdüléshez vagy akár visszerességhez is vezethet.
  • Gondoskodjunk szemeink nedvesen tartásáról! A szem felszínét védő, tápláló könnyfilm nélkül szemünk sérülékenyebb és könnyebben elfárad. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, szükség esetén pedig használjunk műkönnyet naponta többször is akár.
  • Relaxáljunk negyedórát minden nap! Ha stresszes a munkakörünk, nagyon fontos, hogy a felgyülemlett feszültséget nap végén feloldjuk. Feküdjünk hanyatt egy csendes szobában, csukjuk be a szemünket, és a talpaktól a fejtető felé vezetve a figyelmünket lazítsuk el egész testünket!

Legalább évente járjunk szűrővizsgálatra! Amellett, hogy képet kapunk egészségi állapotunkról, további tanácsokkal is ellátnak minket, hogyan tehetünk még többet egészségünk megőrzése érdekében.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés