Connect with us

Hirdetés

technokrata

AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

mesterséges

Digitalizáció

AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

AI az agrárban: 400 ezer eurós befektetés a magyar startupnál

Megkapta első, négyszázezer eurós kockázati tőke befektetését a levél-szintű termésfigyelést lehetővé tévő, mesterséges intelligenciával támogatott platformot fejlesztő magyar agrártechnológiai startup, a Proofminder, jelentették be az alapítók.

A cég nemzetközi terjeszkedésének támogatásába a társadalmi innovációkat célzó hazai befektető, az Impact Ventures szállt be. Az elmúlt másfél évben a cég önerőből fejlesztette ki a megoldást és szerezte meg első ügyfeleit, a mostani befektetés célja a globális piacokra lépés elősegítése a partneri kapcsolatok és az ügyfélbázis fejlesztésén keresztül.

A Föld lakosságának növekedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válik a megfelelő élelmiszerellátás biztosítása, ami a világ minden pontján hatalmas terhet ró a mezőgazdaságra. A mennyiségen kívül a minőségnek is kiemelten magas szerep jut, ezzel a céllal fogalmazta meg az Európai Unió Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiáját, melynek köszönhetően az uniós országok élen járnak a mezőgazdaságban használt vegyszerek szabályozásában. Annak érdekében, hogy a termelők megfeleljenek ezeknek a szigorú előírásoknak, a piacon elérhető legújabb technológiai innovációkra van szükség. A Proofminder egy mesterséges intelligenciával (MI) támogatott gépi látástechnológiai platform, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák a levelek szintjén kövessék termőföldjeik fejlődését és időben, a megfelelő helyre juttassák el a szükséges hatóanyagokat, így fenntarthatóvá téve a mezőgazdasági termelést.

A fősodortól eltérő

A jelenleg széles körben elterjedt precíziós mezőgazdasági megoldások főleg műholdkép-alapúak, így nem tudnak megbirkózni a magas felbontású, közelebbről készített képfelvételeket igénylő kihívásokkal. A Proofminder szoftveres (SaaS) platformja egy, szinte korlátlan számú alkalmazási területen használható, könnyen kezelhető megoldást ad a gazdák kezébe. Egy gombnyomással érhető el többek között a növénytő-számlálás és távolságmérés, termésfigyelés, a növények betegségeinek, illetve gyomoknak a feltárása, rovarkár elemzés, időjárás- és vadkár elemzés.

A három adattudós, Vancsó Ambrus, Havas Norbert és Simon Levente által 2021-ben alapított Proofminder markáns helyi és nemzetközi ügyfélkört épített ki olyan cégekkel, mint a MAS Seeds és a Bonafarm Csoport, emellett 1000 hektáron végzett felmérést drónkezelő cégek bevonásával. A Corteva Agriscience mentorálásával fejlesztett projektjüknek köszönhetően a Proofminder elnyerte a Magyar Agrárkamara „2021 Leginnovatívabb Agrár Startupja” díját, illetve bekerült az Agrilinvestor.com TOP 3 „2021 és 2022 Globális Agrárinnovációja” közé.

Bár a mezőgazdaság globális kihívásokkal néz szembe, a megoldás eredendően csak helyi lehet. A mesterséges intelligencia számos különböző területen bizonyult forradalmi technológiának, most rajtunk a sor, hogy kihasználjuk erejét, és lehetővé tegyük a termelők számára, hogy a növény és a levél szintjén hozzanak döntéseket a mezőgazdaságban. Platformunk alkalmazási területei szinte korlátlanok a mezőgazdaság területén.”

Hova tovább?

2023 a növekedés éve lesz a Proofminder számára, a jelenleg 8 fős team az általuk átvizsgált termőterület nagyságának megtízszerezését tervezi. Mivel a cég üzleti modelljében a bevételek alapja az átvizsgált terület, a tervek szerint a bevételeket tekintve is tízszeres növekedést fog produkálni a platform. A magyar társadalmi innovációs befektetési alap, az Impact Ventures 400 ezer eurós befektetéssel finanszírozza a projektet, ezzel is támogatva nemzetközi terjeszkedésüket.

“Még mindig hatalmas kiaknázatlan potenciált látunk a mesterséges intelligencia alapú megoldások használatában a mezőgazdaságban, és a Proofminder kiemelkedő kompetenciát épített ki egy kulcsfontosságú területen a fenntartható jövő felé. Ahhoz képest, hogy jelenleg milyen korai szakaszban vannak, egy igazán érett megoldást fejlesztettek ki, és alapos próbaidőszak során szereztek hasznos tapasztalatokat közvetlenül a gazdálkodóktól.  A már most is említésre méltó ügyfélkörük és növekvő eredményük alapján jelentős növekedést és társadalmi hatást várunk a csapattól.”

– mondta el Fehérgyarmati-Tóth Károly, az Impact Ventures partnere.

Az alapítók elmondása szerint a támogatást első sorban a Proofminder mögött álló csapat további megerősítésére, a platform új funkcióinak bevezetésére, illetve a már legtöbb esetben aláírt megrendelések magas minőségű teljesítésére fordítják a következő 12 hónapban.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés