Connect with us
Hirdetés

technokrata

Az ABB digitális technológiája megkönnyíti a prediktív karbantartást az Enel Green Power számára

Digitalizáció

Az ABB digitális technológiája megkönnyíti a prediktív karbantartást az Enel Green Power számára

Az ABB digitális technológiája megkönnyíti a prediktív karbantartást az Enel Green Power számára

A megoldás javítja a hatékonyságot és a megbízhatóságot, miközben optimalizálja az eszközök teljesítményét és csökkenti az Enel olaszországi vízerőműveinek költségeit.

2018-ban az Enel Green Power és az ABB összefogott, hogy prediktív és állapotfüggő karbantartási megoldásokat fejlesszenek ki az ABB Ability™ Collaborative Operations Center segítségével a genovai erőművek számára. Ezekkel a csúcstechnológiákkal a vállalat egy fejlett, adatvezérelt irányítási modellt alkalmaz, amely segít az intelligens, biztonságos és fenntartható működésben.

A PreSAGHO (Predictive System and Analytics for Global Hydro Operation) projekt 36 hónapos működési és karbantartási szakasza az ABB Ability™ Genix APM által biztosított eszközteljesítmény-kezelő megoldásra támaszkodik, az Enel Green Power 33 vízerőművében, összesen mintegy 100 áramtermelő egységben. Az Enel Green Power (EGP) karbantartási folyamatainak globális átalakításának részeként a projekt célja a fenntarthatóság javítása, a karbantartási költségek csökkentése, valamint a vízerőműpark teljesítményének, megbízhatóságának és hatékonyságának optimalizálása.  A tevékenységek a következőket foglalják magukban: helyszíni felmérés, eltéréselemzés, vízügyi adatmodellezés, szoftverplatform kivitelezése, szakteruleti havi támogatás, valamint üzemeltetés és karbantartás.

Az ABB megoldása eddig 8 meghibásodási előrejelzést volt képes felismerni. Ezek az előrejelzések segítettek az Enelnek a felügyeleti és prediktív karbantartási intézkedések végrehajtásában, tovább javítva a vízerőművek általános teljesítményét.

„A PreSAGHO projekt segítségével lehetőségünk van minden egyes vízerőművet megérteni a legmélyebb szinten, és meghallani a hangjukat. Arra is képesek vagyunk, hogy kulcsfontosságú információkat felhasználva javítsunk minden eszköz teljesítményén, így növelve a teljes vízerőműpark általános hozzáférhetőségét és produktivitását”

– mondta Alessandro Benanti, az Enel Green Power Hydro Technology Line karbantartási és erőművi kockázatelemzési vezetője.

Megvalósítható meglátások a jobb üzemeltetés és karbantartás érdekében

2020 elején az ABB sikeresen teljesítette a projekt első fázisát: megállapította az Enel Green Power számára az alapvető hatékonysági szint eléréséhez szükséges paramétereket, és rámutatott, hogy mivel lehetne tovább javítani az eredményeken. Az eltéréselemzést követően az ABB az összegyűjtött adatok alapján információkat közölt a vízerőművekről, hogy segítse a közműszolgáltatót a prediktív elemzések elvégzésében, az automatizálási és digitalizálási folyamatok javítása érdekében. “Az ABB prediktív diagnosztika és teljesítményszámítások terén szerzett szakértelme, valamint a digitális, automatizálási és adatelemzés terén meglévő erős kompetenciái voltak a fő okok, amiért az ABB-t választottuk erre a megbízásra” – folytatja Alessandro Benanti, az Enel Green Power Hydro Technology Line karbantartási és üzemkockázat-elemzési vezetője.

Együttműködés és innováció a fenntartható működésért

A projekt 2020 augusztusában lépett az üzembe helyezési fázisba. Az ABB jelenleg a platform eredményei szakszerű elemzését végzi, az Enel Green Power-nek technikai támogatást nyújtva, és az Enel javított adatminőségére építve hatékonyabb döntéshozatalt tesz lehetővé. Az ABB emellett finomhangolja a platformban jelenleg alkalmazott modelleket és algoritmusokat.

A projektcsapatok hetente rendszeres jelentéseket osztanak meg egymással az eszközök általános állapotának értékelése és felülvizsgálata érdekében. A jelentések részét képezik a hidroflotta új globális karbantartási folyamatának, amely az EGP saját jegyrendszerén alapul, amely közvetlenül kapcsolódik az ABB Ability™ Genix platformjához.

“A PreSAGHO projekt révén az Enel hozzáférést kap az adatok eszközonkénti centralizált áttekintéséhez, ami lehetővé teszi számukra, hogy ezen információk feltérképezése, elemzése és racionalizálása után értékelést készítsenek és fejlesztési stratégiákat alakítsanak ki”

– mondta Sergio Durando, az ABB olaszországi, olaszországi, görögországi, törökországi és algériai energiaipari üzletágának vezetője.

Amint a testre szabott ABB Ability™ Genix APM megoldást teljeskörűen üzembe helyezik, az Enel Green Power képes lesz digitalizálni az eszközeit, továbbá minimalizálni a nem tervezett meghibásodásokat és hatékonyabb ütemezett karbantartást végezni.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés