Connect with us

Hirdetés

technokrata

A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

digitális

Digitalizáció

A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

A tengeri élővilág feltérképezésében is szerepet vállalnak a virtuális mások.

Környezetvédelmi szervezetek, kutatóintézetek és a Siemens közösen dolgoznak azon, hogy a Föld legnagyobb és mindennapos veszélyben lévő korallzátonyairól digitális másolat készülhessen. Ennek több előnye is van: a virtuális ikerpár adatbankként, szimulációs térként és valós idejű információszolgáltatóként is funkcionálhat.

Ehhez viszont nemcsak ipari tapasztalatokra van szükség, hanem a korallzátonyok világát jól ismerő szervezetek szakmai támogatására is. Ezért jött létre az a nemzetközi összefogás, ami a világ mintegy egymilliárd lakosának megélhetését biztosító korallzátonyok védelmére szerződött. Ennek keretében a Siemens szakértői egy olyan digitális ikermodell létrehozásán dolgoznak a még élő korallzátonyokról, amit a fenntarthatósági és környezetvédő szervezetek, valamint a kutatóintézetek használhatnak szimulációk futtatására. Vagyis az ipari világban megszokott alkalmazáshoz hasonlóan anélkül tesztelhetnek lehetséges forgatókönyveket, hogy azok végrehajtása befolyásolná az élővilág működését. Ezzel pedig nemcsak a pusztulás ütemét vizsgálhatják, hanem kipróbálhatnak lehetséges megoldásokat is a korallzátonyok védelmére.

A zátonyok feltérképezése után 2023 második felére készülhet el az átfogó globális modell első változata. Az első területeket azonban már leképezték, így az amerikai Palmyra Atoll partszakasz digitális mása mostanra a szakértők rendelkezésére áll. Ezen próbálhatják ki majd először akár azt is, hogyan nézne ki a korallzátony 2050-ben a jelenleg is érvényesülő hatások következtében.

A globális korallállomány felmérése és digitalizálása után a Digital Reefs ikermodellek adatokat tárolnak majd, amik frissülhetnek a mérési eredmények alapján és felhasználhatók kutatásokban, szimulációkban és becslésekben. A pontos adatok ismerete teremti meg a lehetőséget arra, hogy a tudósok részletes szimulációkat futtassanak a várható hatásokról és a beavatkozások lehetséges következményeiről. Beavatkozásokra pedig mindenképpen szükség van a zátonyok megmentése érdekében, hiszen embertömegek megélhetése, és élőhelyek biztonsága függ attól, hogy egészségesek maradjanak ezek a komplex ökoszisztémák. Szakértők szerint még pont időben van a világ ahhoz, hogy megmentse a korallzátonyok egy – igaz, csak csekély – részét, de ehhez minden segítségre szükség van: szerencsére a digitális ikrekre ezen a területen is számíthatunk, nem csak egy gyártósor optimalizálásának során.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés