Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így szolgálhatják a digitális ikrek az ellátási láncokat

digitális ikrek

Digitalizáció

Így szolgálhatják a digitális ikrek az ellátási láncokat

Így szolgálhatják a digitális ikrek az ellátási láncokat

Ahogy a vállalatok az ellátási lánc számos funkcióját digitális ikrekkel optimalizálják, a technológiában rejlő hatalmas potenciál egyre inkább felismerhetővé válik.

A 2000-es évek eleje óta a digitális ikertechnológia számos iparágban elterjedt, hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé vált, az ellátási láncok irányításában azonban még mindig nem használják ki kellőképpen.

Ez részben maguknak az ellátási láncoknak az összetett jellegével, részben pedig a technológia alkalmazásaival, képességeivel és potenciális értékével kapcsolatos félreértésekkel magyarázható. Megfelelő átvételi és végrehajtási stratégiával azonban a digitális ikrek az ellátási láncok széles körében hatalmas előnyökkel járhatnak – írja az MIT Sloan Management Review.

A digitális ikrek – a fizikai entitások és interakcióik virtuális másolatai – az alaptechnológiák és az elemzési képességek kombinációjából állnak. A technológiát azonban gyakran félreértik. Sokan tévesen feltételezik, hogy a digitális ikrek maguk is érzékelők, 3D modellek, szimulátorok vagy az AI-technológia alkalmazásai. Mások tévesen úgy vélik, hogy a digitális ikrek nagyrészt elméleti jellegűek, és nem relevánsak az ellátási lánc menedzsmentje szempontjából, vagy azt feltételezik, hogy a digitális ikreket csak a fizikai ikrek létrehozása után lehet létrehozni – de egyik állítás sem igaz.

A digitális ikrek több alaptechnológia kombinációja. Szerepet kapnak bennük például az érzékelők, a felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia és a fejlett analitika, a szimuláció, a vizualizáció, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság. A vállalatok igényeiktől és elvárásaiktól függően a technológiák személyre szabott keverékét használhatják. A digitális ikreket az különbözteti meg és teszi olyan hatékonnyá, hogy képesek az emberi képességek utánzására, a kritikus döntéshozatal támogatására, sőt, akár az ember helyett is képesek döntéseket hozni.

A digitális ikrek a fizikai környezetüket érzékelők hálózatán keresztül figyelik, amelyek dinamikusan gyűjtik a valós idejű adatokat. Úgy képesek fejlődni, hogy tanulnak ezekből az információkból és az összefüggésekből az emberekkel, eszközökkel és más hálózatba kapcsolt digitális ikrekkel való interakció révén. Ez a képesség teszi a digitális ikreket aktív és szociális eszközökké, mivel folyamatosan tudnak kommunikálni és együttműködni a hozzájuk kapcsolódó fizikai és digitális tárgyakkal, valamint az emberekkel.

A digitális ikrek képesek felügyelni a végponttól végpontig tartó ellátási láncok számos belső és külső mozgó részét, és nemlineáris ellátási láncmodelleket építeni. Ami még kritikusabb, hogy mivel a technológia képes több ezer “mi van ha” forgatókönyv kiszámítására, tanul ezekből a döntésekből, és idővel egyre érettebbé válik. Ez segít a vezetőknek abban, hogy gyorsabb, pontosabb és jobban megalapozott döntéseket hozzanak, amelyek hosszú távú hatással bírnak, jelentősen alacsonyabb költségek mellett.

Forrás: Computerworld

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés